Απαγωγή τούρκων πιλότων στον Λίβανο

Απαγωγή τούρκων πιλότων στον Λίβανο

Άγνωστη ομάδα ανέλαβε την ευθύνη, ζητώντας την απελευθέρωση 9 Λιβανέζων που απήχθησαν, πέρσι, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Η απαγωγή των δυο πιλότων των Τουρκικών Αερογραμμών τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής έγινε από τέσσερις έως πέντε ενόπλους. Πηγές ασφαλείας του Λιβάνου ανέφεραν ότι οι δράστες σταμάτησαν το λεωφορείο που μετέφερε σε ξενοδοχείο της Βηρυτού το πλήρωμα πτήσης, που έφθασε από την Κωνσταντινούπολη, τους κατέβασαν όλους από το όχημα και έφυγαν παίρνοντας υπό την απειλή όπλων μαζί τους τον πιλότο και τον συγκυβερνήτη.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου, μια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της απαγωγής στο όνομα εννέα Λιβανέζων Σιιτών Μουσουλμάνων που είχαν απαχθεί πέρσι κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, επιστρέφοντας από προσκύνημα στο Ιράν.

Στην σχετική ανακοίνωση τους, οι δράστες ζητούν την απελευθέρωση των Λιβανέζων, χρεώνοντας στην Αγκυρα την ευθύνη για την τύχη τους. «Ο πιλότος Μουράτ Ακπινάρ και ο συγκυβερνήτης Μουράτ Αγκτσά θα είναι φιλοξενούμενοι μας μέχρι τα αδέλφια μας να επιστρέψουν», αναφέρει η ανακοίνωση, η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιώντας τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια στον Λίβανο, δηλώνει ότι είναι σε συνεχή επικοινωνίας με τις αρχές στην Βηρυτό, οι οποίες ακόμα δεν έχουν καμία πληροφορία για την κατάσταση των απαχθέντων.

Το περιστατικό συνέβη λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση ανώτερων πολιτικών αξιωματούχων του Λιβάνου ότι υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι οικογένειες των 9 αγνοούμενων Λιβανέζων, ή υποστηρικτές τους, σχεδιάζουν να απαγάγουν Τούρκους υπηκόους. Οι ίδιες οι οικογένειες αρνούνται κάθε ανάμειξη και υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την απαγωγή, ωστόσο, μετά την δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης των ενόπλων, άρχισαν πανηγυρισμοί με πυροτεχνήματα στην συνοικία Μπιρ Αλ Αμπεντ της Βηρυτού όπου ζουν οι περισσότεροι συγγενείς των αγνοουμένων.

Δυο Τούρκοι υπήκοοι είχαν απαχθεί για σύντομο χρονικό διάστημα στην Βηρυτό τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο της περσινής χρονιάς, μετά την σύλληψη Λιβανέζων Σιιτών στο Χαλέπι της Συρίας από αντάρτες. Η Τουρκία προσδοκώντας να εδραιώσει πρωταρχικό ρόλο της στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζει την δράση των ανταρτών που μάχονται για την ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να ασκεί επιρροή στις διάφορες ομάδες ανταρτών που δρουν κοντά στα σύνορα της με την Συρία και οι οποίοι ίσως κρατούν και τους 9 Λιβανέζους Σιίτες.