Απαγόρευση κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση

Σε συστράτευση για την πρόληψη πυρκαγιών κάλεσε τους πολίτες ο Νίκος Δένδιας.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στα περιαστικά δάση, από τη δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή, αλλά και κατά τη διάρκεια της μέρας όπου κριθεί απαραίτητο, αποφασίστηκε, εκτός των άλλων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, ο οποίος κάλεσε σε συστράτευση όλους τους πολίτες για την πρόληψη των πυρκαγιών.

«Η χώρα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, ειδικά σήμερα, 11 εκατομμύρια πυροφύλακες, ώστε να επιτηρείται στο σύνολό του ο ελληνικός χώρος και να υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση για κάθε πυρκαγιά. Πρέπει να επιστρέψουμε, μέσα από τον εθελοντισμό, στην καθολική συστράτευση των πολιτών απέναντι στον υπαρκτό και παρόντα κίνδυνο, τον κίνδυνο για την ελληνική παράδοση, το ελληνικό περιβάλλον, τη ζωή και την περιουσία», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Η σύσκεψη, που έγινε με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμη και τους Θρακομακεδόνες, είχε ως αντικείμενο τη λήψη πρόσθετων μέτρων, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ όλη αυτή την εβδομάδα θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση τέθηκε σε εφαρμογή από σήμερα μέχρι και το Σάββατο, ενώ αποφασίστηκε επίσης να υπάρχει η μέγιστη επιφυλακή όλου του κρατικού μηχανισμού.

Ο υπουργός άφησε σαφή υπονοούμενα για την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, περίπου οι μισές πυρκαγιές, από όσες έχουν εξιχνιασθεί τα αίτια, οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση».

Οι πυρκαγιές αυτές, υπογράμμισε ο υπουργός, είτε οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση, είτε σε εγκληματική αμέλεια, βάζουν σε φοβερή δοκιμασία τις πυροσβεστικές δυνάμεις και μόνο «χάρη στην αυταπάρνηση των πυροσβεστών μας και τον επιτυχημένο συντονισμό από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, τα πολύ χειρότερα έχουν αποφευχθεί».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού και όπως είπε «έγκαιρα είχα ενημερώσει την ελληνική κοινωνία για τα τεράστια προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε φέτος».

Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο στην περιοχή παραμένουν όλες οι δυνάμεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης λόγω των ισχυρών ανέμων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Φώτης Πλέγας