Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο
epa08309913 A general view of Westminster in Central London, Britain, 20 March 2020. Britons continue to practise social distancing after British Prime Minister Boris Johnson urged UK citizens to avoid unnecessary social contacts, to work from home where possible, and to stay away from pubs and restaurants in order to prevent the spread of the pandemic COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τη Δευτέρα, στη Βρετανία έχασαν τη ζωή τους άλλοι 54 άνθρωποι, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νόσο να ανέλθει στους 335.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και καθολική καραντίνα σε ολόκληρη τη Βρετανία ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας σε διάγγελμά του ο Μπόρις Τζόνσον, αφού νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι στη χώρα έχασαν τη ζωή τους άλλοι 54 άνθρωποι, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό να ανέλθει στους 335.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διέταξε αυστηρότερους περιορισμούς στην μετακίνηση των ανθρώπων, με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, δηλώνοντας πως οι πολίτες πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να αγοράζουν τρόφιμα, να μεταβαίνουν στους χώρους εργασίας τους, για ανάγκες ιατρικής φροντίδας ή για σωματική άσκηση.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Τζόνσον είπε πως οι πολίτες δεν πρέπει να συναντούν φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους με τους οποίους δεν συγκατοικούν.

«Από απόψε το βράδυ, πρέπει να δώσω στον βρετανικό λαό μια πολύ απλή εντολή: πρέπει να μείνετε σπίτι», ανέφερε. «Αν δεν ακολουθήσετε τους κανόνες, η αστυνομία έχει την εξουσία να τους επιβάλει». Επίσης ανακοίνωσε την απαγόρευση της διεξαγωγής συναθροίσεων, γάμων και άλλων εκδηλώσεων, το κλείσιμο των καταστημάτων και παιδικών χαρών.

Όλα τα καταστήματα που πωλούν μη αναγκαία προϊόντα θα κλείσουν, μαζί με βιβλιοθήκες, χώρους λατρείας, είπε, ενώ απαγορεύονται όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις.

«Θα απαγορεύσουμε όλες τις συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων σε δημόσιους χώρους. Τα πάρκα θα παραμείνουν ανοιχτά για σωματική άθληση, αλλά δεν θα επιτρέπονται συναθροίσεις ατόμων». «Θα επανεξετάζουμε διαρκώς αυτούς τους περιορισμούς. Θα τους εξετάσουμε ξανά σε τρεις εβδομάδες και θα τους χαλαρώσουμε αν οι αποδείξεις δείξουν ότι μπορούμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Χίλια κρούσματα σε μία ημέρα

Τη Δευτέρα, στη Βρετανία έχασαν τη ζωή τους άλλοι 54 άνθρωποι, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νόσο να ανέλθει στους 335.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 6.650 τη Δευτέρα από 5.683 χθες Κυριακή.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας συνέστησε σήμερα σε όλους τους Βρετανούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν αμέσως στην πατρίδα τους, επισημαίνοντας ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε περιορισμούς στα ταξίδια στο εξωτερικό και έχει προκαλέσει το κλείσιμο αεροπορικών οδών και χερσαίων συνόρων.

«Προτρέπουμε έντονα τους Βρετανούς ταξιδιώτες στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τώρα, όσο υπάρχουν εμπορικές οδοί για να το κάνουν» επισήμανε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

«Σε ολόκληρο τον κόσμο, όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν τις πτήσεις και όλο και περισσότερα αεροδρόμια κλείνουν, ορισμένα χωρίς προειδοποίηση».

«Εάν βρίσκεστε σε διακοπές στο εξωτερικό, τώρα είναι η στιγμή να επιστρέψετε στην πατρίδα, ενώ ακόμα μπορείτε» τονίζει ο Ράαμπ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ