Απάντηση G7 σε Πούτιν: Δεν θα πληρώσουμε για το φυσικό αέριο σε ρούβλια

Απάντηση G7 σε Πούτιν: Δεν  θα πληρώσουμε για το φυσικό αέριο σε ρούβλια
epa05793403 A view of gas pipes at the Dashava gas storage near western Ukrainian town of Stryi, 14 February 2017. The Board of Directors of Russian Gazprom company on 09 February approved the acquisition of additional shares in Nord Stream 2 worth EUR 1.425 billion, according to the company report. Nord Stream 2 AG is a company established for the planning, construction and further use of the Nord Stream-2 gas pipeline running from the Russian coast to Germany via the Baltic Sea bypassing Ukraine. EPA/PAVLO PALAMARCHUK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
"Η πληρωμή σε ρούβλια είναι απαράδεκτη και καλούμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μη συμμορφωθούν με το αίτημα του Πούτιν», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 απέρριψαν το αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώσουν οι «μη φιλικές» χώρες για το ρωσικό αέριο με ρούβλια, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ, μετά από συνομιλίες με τους ομολόγους του τη Δευτέρα.

«Όλοι οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν ότι πρόκειται για μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων», δήλωσε ο Χάμπεκ, μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G7.

Οι υπουργοί «υπογράμμισαν για άλλη μια φορά ότι οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί είναι έγκυρες και οι εταιρείες οφείλουν και πρέπει να τις σεβαστούν. Η πληρωμή σε ρούβλια είναι απαράδεκτη και καλούμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μη συμμορφωθούν με το αίτημα του Πούτιν», είπε.

«Η προσπάθεια του Πούτιν να μας διχάσει είναι προφανής, αλλά -όπως μπορείτε να δείτε από τη μεγάλη αποφασιστικότητα που επιδεικνύουμε- δεν θα διχαστούμε», κατέληξε ο κ. Χάμπεκ.

Με διακοπή προμηθειών απειλεί η Ρωσία

Ο Ρώσος βουλευτής Ιβάν Αμπράμοφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η άρνηση της G7 να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια θα οδηγήσει τελικά σε διακοπή των προμηθειών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σημειώνεται ότι ο Αμπράμοφ συμμετέχει στην Επιτροπή οικονομικής πολιτικής στην άνω Βουλή (Ανω Δούμα) της Ρωσίας.

Εντολή Πούτιν για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια έως τις 31 Μαρτίου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε προθεσμία την 31η Μαρτίου στο υπουργικό συμβούλιο, στην κεντρική τράπεζα και στην Gazprom για να πραγματοποιήσουν αλλαγή νομίσματος για χώρες που έχουν προηγουμένως επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, όταν αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Κρεμλίνο.

«Η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μαζί με την Τράπεζα της Ρωσίας και την εταιρεία Gazprom, θα πρέπει να εφαρμόσουν μια σειρά μέτρων για την αλλαγή του νομίσματος πληρωμής σε ρούβλια όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλες χώρες που έχουν εισαγάγει περιοριστικά μέτρα κατά πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ρωσικών νομικών προσώπων», σημειώνεται στο δελτίο Τύπου.

Η Eni δεν μπορεί να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ρούβλια

Η μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αδυναμία της να πληρώσει για ρωσικό αέριο σε ρούβλια, όπως ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eni Claudio Descalzi είπε: «Μας ζήτησαν να το πληρώσουμε (το φυσικό αέριο) σε ρούβλια. Δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε, γιατί δεν έχουμε ρούβλια. Και αυτό δεν προβλέπεται από τη σύμβαση, η οποία καθορίζει τους διακανονισμούς σε ευρώ».

Επίσης, ο Descalzi εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις μελλοντικές προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία μεγαλώνει.