Απάντηση- καταπέλτης Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου Γερμανίας

Απάντηση- καταπέλτης Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου Γερμανίας
epa08210647 The European Union flag flies in front of the 'Louise Weiss Building', the seat of the European Parliament, in Strasbourg, France, 11 February 2020. EPA/PATRICK SEEGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Μόνο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αρμόδιο να διαπιστώσει αν η ενέργεια ενός θεσμού της Ενωσης αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρει, μετά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για την εν μέρει αντισυνταγματικότητα του QE της ΕΚΤ.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι είναι το μόνο αρμόδιο για να κρίνει την νομιμότητα των πράξεων των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων των πράξεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που ζήτησε από την ΕΚΤ να αιτιολογήσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης.

«Μόνο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης … είναι αρμόδιο να διαπιστώσει αν η ενέργεια ενός θεσμού της Ένωσης αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρει το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται «μετά την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της 5ης Μαΐου 2020».

«Τυχόν αποκλίσεις μεταξύ των δικαστηρίων των κρατών μελών όσον αφορά το κύρος των πράξεων των θεσμικών οργάνων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της έννομης τάξης της Ένωσης και να πλήξουν την θεμελιώδη αρχή της ασφάλειας του δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Δικαστήριο υπενθυμίζει στην ανακοίνωση ότι «τα εθνικά δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να εγγυώνται την πλήρη κατίσχυση του δικαίου της Ένωσης».

«Μόνο έτσι δύναται να διασφαλισθεί η ισότητα των κρατών μελών της Ένωσης, την οποία τα ίδια έχουν θεσμοθετήσει», τονίζεται στο κείμενο της ανακοίνωσης. «Το Δικαστήριο θα απόσχει κάθε περαιτέρω ανακοίνωσης για το θέμα αυτό».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε ευγενικά χθες στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας επισημαίνοντας επί της ουσίας ότι ο ευρωπαϊκός θεσμός δεν έχει να δώσει κανέναν λογαριασμό σε εθνικό θεσμό του είδους του.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί ευρωπαϊκό θεσμό, που αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τελεί υπό την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέστησε σαφές η Κριστίν Λαγκάρντ.