Απαντήσεις Σταϊκούρα και άλλων υπουργών στη βουλή για την ακρίβεια

Απαντήσεις Σταϊκούρα και άλλων υπουργών στη βουλή για την ακρίβεια
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής, Αθήνα, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021. Επίκαιρη επερώτηση κατέθεσαν πενήντα έξι (56) Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία», με θέμα: «Άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και την Ενέργεια – Να σταματήσει η μετακύλιση των αυξήσεων στον τελικό καταναλωτή, αρμοδιότητας των υπουργείων: Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αργοτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ανατιμήσεις είναι φαινόμενο παροδικό. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα κάνει όσα πρέπει για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανέφεραν σε όλους τους τόνους, οι υπουργοί που ανέβηκαν σήμερα στο βήμα της Ολομέλειας προκειμένου να απαντήσουν στην επίκαιρη επερώτηση 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια.

«Έχουμε ένα πρόβλημα και δεν το κρύβουμε κάτω από το χαλί», είπε για τις ανατιμήσεις ο υπουργός Οικονομικών που υπογράμμισε όμως ότι το πρόβλημα δεν έχει την έκταση και την ένταση την οποία έχει σε άλλες χώρες. «Είμαστε αποφασισμένοι, ανάλογα τις εξελίξεις και τις συνέπειες που θα υπάρξουν για καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να προχωρήσουμε σε όλες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις ,προκειμένου να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς και αυτή την έκτακτη συγκυρία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Να μη μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ»

Αναφερόμενος στις αυξήσεις τιμών στον τομέα της ενέργειας, ο υπουργός Οικονομικών αφού επισήμανε ότι είναι αυξήσεις που παρατηρούνται διεθνώς, είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει στη ΔΕΗ τον καταγγέλλοντα εκεί που είναι κατηγορούμενος».

Όπως ειδικότερα είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιούνταν να κάνει κριτική αν η κατάσταση που παρέδωσε ήταν καλύτερη από την κατάσταση της ΔΕΗ σήμερα. Όμως, δύο χρόνια μετά την αλλαγή κυβέρνησης και διοίκησης, η ΔΕΗ έχει αναγεννηθεί, είπε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι η επιχείρηση από ζημίες 900 εκατομμύρια ευρώ το 2018 και 1,6 δισ. ευρώ το 2019, πέρασε σε μικρή κερδοφορία 32,5 εκατομμύρια το 2020 και αναμένεται να κλείσει με κερδοφορία το 2021. Η δε κεφαλαιακή αξία της ΔΕΗ, επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτω από 300 εκατομμύρια και σήμερα έχει φτάσει στα 2 δισ. ευρώ.

«Συνεπώς, πάει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για τη ΔΕΗ», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και προσέθεσε πως ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν το 34% έφυγε από τον έλεγχο του Δημοσίου και πήγε στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

«Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι επωφελής διότι είναι ένα ακόμη βήμα για την ανάπτυξη και τη μετεξέλιξη της εταιρείας σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στο χώρο της ενέργειας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε ότι η ΔΕΗ θα αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα, θα περιορίσει στο ελάχιστο την εξάρτησή της από εισαγωγές, θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε εξάλλου ότι δεν χάνεται ο πραγματικός έλεγχος της εταιρείας από τον πλειοψηφούντα μέτοχο και το ελληνικό Δημόσιο θα παραμείνει βασικός ρυθμιστής στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.