Απέχει από την ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την Ουκρανία η Ρωσία

Απέχει από την ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την Ουκρανία η Ρωσία
epa07468135 A handout photo made available by the United Nations (UN) shows a wide view of the Security Council meeting on the situation in the Middle East (Syria), in New York, New York, USA, 27 March 2019 (issued 28 March 2019). The Security Council met on 27 March at the request of Syria following the US decision to recognize Israel's sovereignty over the Golan Heights in violation of international law. EPA/UN PHOTO/ESKINDER DEBEBE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με θέμα «την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ουκρανία», ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

«Η ρωσική αντιπροσωπεία δεν θα νομιμοποιήσει με την παρουσία της αυτό το νέο πολιτικό σόου που οργανώθηκε με τη μορφή μιας έκτακτης συνόδου», αναφέρει η Ζαχάροβα σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Δυστυχώς τα επιχειρήματά μας και οι διευκρινίσεις μας για τους αληθινούς στόχους αυτής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και η πραγματική κατάσταση επί του πεδίου δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη», δήλωσε.

«Είναι φανερό πως δεν θα ακουστούν ούτε αυτή τη φορά», πρόσθεσε η εκπρόσωπος χαρακτηρίζοντας αυτή τη σύνοδο «νέο αντιρωσικό διάβημα της ‘συλλογικής Δύσης’».

Το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θα οργανώσει μεθαύριο, Πέμπτη, αυτή την έκτακτη σύνοδο έπειτα από αίτημα του Κιέβου, υποστηριζόμενο από 15 άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γκάμπια, η Ιαπωνία, το Μεξικό, οι ΗΠΑ και η Πολωνία, και από περισσότερες από 35 παρατηρήτριες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ελβετία και η Τουρκία.

Πρόκειται για την πρώτη σύνοδο που θα είναι αφιερωμένη στο θέμα αυτό αφότου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέστειλε στις αρχές Οκτωβρίου τη συμμετοχή της Ρωσίας στο κορυφαίο όργανο του διεθνούς οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πάντως, καθώς η Μόσχα είχε προβλέψει την αναστολή της συμμετοχής της και παραιτηθεί από τη θέση της ως μέλους του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Ρωσία είχε το δικαίωμα να συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου την Πέμπτη, εφόσον το επιθυμούσε, ως παρατηρήτρια χώρα.