Απέχουμε ακόμα πολύ από μια τελική συμφωνία

Απέχουμε ακόμα πολύ από μια τελική συμφωνία

Ο οδικός χάρτης των εταίρων μέχρι τις 11 Μαΐου, οι σημαντικές διαφορές και η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ.

Τα μηνύματα από το Brussels Group που ολοκληρώθηκε χθες, είναι ότι απέχουμε πολύ ακόμη από συμφωνία και χωρίς πολιτική απόφαση δεν πρέπει να περιμένουμε ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα κλείσει.

Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρει στην κυβέρνηση ο επικεφαλής των Ελλήνων αντιπροσώπων στην Ομάδα των Βρυξελλών, Νίκος Θεοχαράκης.

Τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι κομβικά (εργασιακά, ασφαλιστικό, ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις) και οι θέσεις των δανειστών δεδομένες. Κατά συνέπεια, για να καταστεί εφικτή η συμφωνία θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή πολιτική τομή.

Η μέχρι τώρα εμπειρία, πάντως, δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις μόνο στη βάση των εκθέσεων που παραλαμβάνουν από τους τεχνοκράτες τους.

Στη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο (αν τελικά γίνει, καθώς η καγκελαρία χθες δήλωνε άγνοια), θα επιχειρηθεί από την ελληνική πλευρά αυτό ακριβώς: να δρομολογηθεί μια πολιτική απόφαση.

Στο μέτωπο των υπουργών οικονομικών, πάντως, οι οποίοι ακόμη περιμένουν μια λίστα την οποία οι εμπειρογνώμονες να χαρακτηρίζουν αξιόπιστη, θα επιχειρηθεί να «βάλουν» την Ελλάδα σε τροχιά επίσπευσης των διαδικασιών.

Στο Eurogroup της Ρίγας την Παρασκευή, οι 18 συνάδελφοί του, θα επιχειρήσουν να δεσμεύσουν τον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη σε έναν «οδικό χάρτη» με τις κινήσεις τις οποίες πρέπει να κάνει, εάν θέλει να ελπίζει σε μια συμφωνία έως τις 11 Μαΐου.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης δεν πιστεύουν ότι ο χρόνος επαρκεί έως τότε.

Η εικόνα που έδωσαν και οι τεχνοκράτες στο Παρίσι, είναι ότι, αν και υπάρχει κάποια πρόοδος, εντούτοις οι ρυθμοί παραμένουν αργοί και το γεγονός ότι οι συζητήσεις μεταφέρονται από την Αθήνα στις Βρυξέλλες ή το Παρίσι και αντίστροφα, δυσχεραίνουν τη διαπραγμάτευση.

Μένει να δούμε εάν η συνάντηση το Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μερκελ, αλλάξει τα δεδομένα ή θα συνεχίσουμε με ορίζοντα τον Ιούνιο σε συνθήκες ασφυξίας…