«Απέχουμε μισό μέτρο… από την επανάσταση»!

Ο θυμός, η έλλειψη εμπιστοσύνης, και ο πανικός χαρακτηρίζουν τις σχέσεις της τρόικας με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Guardian. 

Εκτενή αναφορά κάνει ο βρετανικός τύπος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Σύμφωνα με τον Guardian, τέσσερα χρόνια μετά την έκρηξη της κρίσης και παρά τους επαίνους από ευρωπαϊκής πλευράς για την πρόοδο στην Ελλάδα, οι σχέσεις τρόικας και κυβέρνησης δεν είναι στο καλύτερο σημείο τους.

Ο θυμός, η έλλειψη εμπιστοσύνης και ο μετά βίας μεταμφιεσμένος πανικός χαρακτηρίζουν ξανά τις σχέσεις, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η οποία σε νέο δημοσίευμά στην ιστοσελίδα της με τίτλο «Greece resumes talks with European Lenders amid anger over austerity»,  αναφέρεται στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που η κυβέρνηση Σαμαρά έχει να κάνει με την τρόικα.

Ο Guardian επικαλείται έναν Έλληνα ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι «η τρόικα μας πιέζει για να υιοθετήσουμε πολιτικές που είναι τρελές . Αν μας υποχρεώσουν να επιβάλλουμε ακόμα και μισό μέτρο περισσότερο, τότε θα γίνει επανάσταση σε τούτη τη χώρα. Είναι τυφλοί;», διερωτήθηκε η ίδια πηγή. Στις Βρυξέλλες, ένας άλλος αξιωματούχος αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις λέγοντας στον στον Guardian, ότι «είναι άσχημα – είναι σαν είμαστε ξανά στο 2010».

Όπως αναφέρει στη συνέχεια η εφημερίδα, ο εύθραυστος συνασπισμός του Αντώνη Σαμαρά είναι τώρα αντιμέτωπος με αυτό που οι γνώστες αποκαλούν τον πιο σκληρό μήνα από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούνιο του 2012.

«Με μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή και με μία όλο και πιο εχθρική αντιπολίτευση που στρέφεται κατά της λιτότητας, η κυβέρνηση πρέπει να περάσει μια σειρά πολύ αμφιλεγόμενων νομοσχεδίων, αρχής γενομένης με τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους», γράφει ο Guardian και προσθέτει ότι σε αυτά τα αμφιλεγόμενα νομοσχέδια περιλαμβάνονται επίσης ο νέος φόρος ακινήτων και οι πλειστηριασμοί.

Η εφημερίδα επικαλείται και δηλώσεις ενός ακόμη κυβερνητικού αξιωματούχου ο οποίος λέει πως αυτό που δε φαίνεται να πιστεύει ή να καταλαβαίνει η τρόικα είναι ότι η κυβέρνηση θα πέσει να πιεστεί υπερβολικά. «Σε αυτό το σημείο, έχοντας επιτύχει τόσα πολλά, αξίζουμε λίγο περισσότερο σεβασμό», προσθέτει.

ΟΟΣΑ: Ύφεση το 2014 και ανάκαμψη από το 2015 για την Ελλάδα

Αβεβαιότητα για συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου
Παρά τις δηλώσεις Στουρνάρα για συμφωνία έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, η τρόικα δεν φαίνεται να βιάζεται. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνει, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι είναι αβέβαιο το εάν θα έχει υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε.

«Αν και λεπτό-λεπτό μειώνουμε τη διαφορά μας στο δημοσιονομικό κενό με την τρόικα, είναι 50-50 οι πιθανότητες να προλάβουμε να κλείσουμε έως τις 9 Δεκεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας.

Σημειώνεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν λάβει τις παρατηρήσεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και των επικεφαλής της τρόικας και προσπαθούν να περιοριστεί η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών στο δημοσιονομικό κενό, αλλά και να κλείσουν οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση, έως το τέλος του έτους, του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Πάντως, την προσεχή Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν για τη συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος επιστροφής στην Αθήνα των εκπροσώπων των δανειστών.

Διαβάστε ακόμη: Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα