Απευθείας δημοσίευση άρθρων στην πλατφόρμα του ετοιμάζει το Facebook

Απευθείας δημοσίευση άρθρων στην πλατφόρμα του ετοιμάζει το Facebook

New York Times, National Georaphic και Buzzfeed μεταξύ των εκδοτικών οίκων.

Το Facebook βρίσκεται σε συνομιλίες με μία σειρά εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης, στις οποίες συγκαταλέγονται οι New York Times, το Buzzfeed και το National Geographic, προκειμένου να δημοσιεύουν τα περιεχόμενο τους απευθείας στην πλατφόρμα του.

Η πρόταση αυτή βασίζεται στην ιδέα πως το περιεχόμενο των μέσων αυτών θα φορτώνεται ταχύτερα για τους χρήστες-ειδικά στην εφαρμογή του Facebook για τα κινητά-όταν το περιεχόμενο θα βρίσκεται εντός της πλατφόρμας του Facebook, από ό,τι τώρα που οι χρήστες πρέπει να κλικάρουν πάνω στο άρθρο και να μεταφερθούν σε έναν εξωτερικό σύνδεσμο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, οι εκδότες βλέπουν την ιδέα να έχουν αμεσότερη και ταχύτερη πρόσβαση στο 1,4 δισεκατομμύριο χρήστες του Facebook ως μία χρυσή ευκαιρία για άνοιγμα σε νέα κοινά. Αυτό που τους προβληματίζει, ωστόσο, είναι το ενδεχόμενο έλλειψης ελέγχου στο προς δημοσίευση περιεχόμενο. Επιπλέον, θα πρέπει να μοιράζονται τα διαφημιστικά έσοδα και τα στοιχεία των αναγνωστών τους με το Facebook, ενώ θα μειωθεί δραματικά και το περιθώριο κέρδους των εκδοτικών εταιρειών από συνδρομητικές δραστηριότητες.

Όταν το σχέδιο του Facebook είχε αρχίσει να γίνεται γνωστό τον Οκτώβριο, ο Chris Duncan επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκο στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτήρισε την ιδέα ως «φόρο στην πλοήγηση» ή «φόρο επί του ακροατηρίου».

«Ενώ θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα για μικρότερες, περιφερειακές εκδόσεις με μέτρια κυκλοφορία, για τους μεγάλους τίτλους θα ήταν σαν να παραδίδουν τα κλειδιά για όλα τα πράγματα στα οποία οι ψηφιακοί εκδότες είναι καλοί».