Απεργία κατά τη φετινή Prime Day προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon

Απεργία κατά τη φετινή Prime Day προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αλλαγές στις συμβάσεις και τις συνθήκες εργασίας αποτελούν πάγιο αίτημα των εργαζομένων στον τεχνολογικό κολοσσό - Τι απάντησε η εταιρεία στο Fortune.

του Chris Morris

Η Prime Day της Amazon είναι μία από τις πιο πολυάσχολες περιόδους του χρόνου. Και οι εργάτες στις αποθήκες της εταιρείας στη Μινεσότα ελπίζουν ότι η ημέρα εκείνη θα θέσει στο επίκεντρο της προσοχής τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τον γίγαντα της λιανικής.

Οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να κάνουν εξάωρη στάση εργασίας στις 15 Ιουλίου – την πρώτη μέρα της διήμερης Prime Day 2019 – στο κέντρο φορτοεκφόρτωσης στη Μινεσότα. Είναι μόνο μία από τις περισσότερες από 100 αποθήκες της εταιρείας, αλλά αυτή η δράση θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ένα πρόπλασμα μεγαλύτερων κινητοποιήσεων μεταξύ των εργαζομένων.

Μεταξύ των προβλημάτων για τα οποία διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι είναι η αποτυχία της Amazon να μετατρέψει το καθεστώς περισσότερων εργαζομένων από προσωρινής απασχόλησης σε αορίστου χρόνου, καθώς και οι στόχοι παραγωγής που όπως λένε οι διοργανωτές της απεργίας έχουν δημιουργήσει ζητήματα ασφάλειας για τους εργαζομένους.

Σε δήλωσή της στο Fortune, η Amazon αποκάλεσε τους ισχυρισμούς των εργαζομένων «αβάσιμους».

«Είναι δεδομένο ότι η Amazon προσφέρει ήδη αυτό που ζητά αυτή η εξωτερική οργάνωση», ανέφερε η εταιρεία. «Προσφέρουμε καταπληκτικές ευκαιρίες απασχόλησης με άριστες αμοιβές – από 16,25 έως 20,80 δολάρια την ώρα – καθώς και πλήρες πακέτο απολαβών που περιλαμβάνει υγειονομική περίθαλψη, έως και 20 εβδομάδες γονικής άδειας, αμειβόμενη εκπαίδευση, ευκαιρίες προαγωγής κ.α. Καλούμε τον οποιονδήποτε να συγκρίνει τις αμοιβές, τις απολαβές και τον χώρο εργασίας μας με εκείνες άλλων εταιρειών λιανικής και μεγάλων εργοδοτών σε όλη την χώρα».

Η εταιρεία προσέθεσε ότι το 90% των συνεργατών της Amazon στο συγκεκριμένο κέντρο φορτοεκφόρτωσης είναι υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης. Και, μόνο φέτος, το καθεστώς πάνω από 100 εργαζομένων έχει μετατραπεί από ορισμένου χρόνου σε πλήρους απασχόλησης. Οι στόχοι παραγωγικότητας, όπως λέει, δεν έχουν αλλάξει για πάνω από επτά μήνες, και οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που δεν τους πετυχαίνουν λαμβάνουν καθοδήγηση για να βελτιωθούν.

Η Amazon έχει έρθει αντιμέτωπη με απεργιακές κινητοποιήσεις κατά την Prime Day και άλλες φορές. Το 2018, μια ομάδα που ονομάζεται Amazon En Lucha πραγματοποίησε στάση εργασίας την Prime Day, λέγοντας ότι ήλπιζε να συγκεντρώσει ευρύτερη υποστήριξη μεταξύ των εργαζομένων και σε άλλες ευρωπαϊκές αποθήκες της Amazon. Οι απεργοί εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για την αύξηση των ωρών και την κατάργηση των επιδομάτων, μεταξύ άλλων.

Η Prime Day 2019 θα είναι ένα διήμερο event που θα διεξαχθεί στις 15-16 Ιουλίου. Η εταιρεία λέει ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη Prime Day στην ιστορία της, με πάνω από 1 εκατομμύριο προσφορές παγκοσμίως.