Απεργία οδηγών της Uber ως «αντίποινα» για την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο

Απεργία οδηγών της Uber ως «αντίποινα» για την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο
Η απεργία είναι μέχρι στιγμής προγραμματισμένη για τις 8 Μαΐου.

Τα πράγματα δείχνουν ότι κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την είσοδο της Uber στο χρηματιστήριο. Οι οδηγοί της Uber σε επτά χώρες οργανώνουν 12ωρη απεργία για να τραβήξουν την προσοχή σχετικά με την έλλειψη προνομίων και τις πρόσφατες μειώσεις των αμοιβών τους και δημιουργούν online ομάδες σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, Σαν Ντιέγκο, Λος Άντζελες, Σικάγο, Μινεάπολις, Φιλαδέλφια και Ουάσινγκτον, με σκοπό να οργανώσουν την προσπάθεια. Η απεργία είναι μέχρι στιγμής προγραμματισμένη για τις 8 Μαΐου.

Το μέρος των οδηγών έχουν πάρει μέρος ομάδες υπεράσπισης όπως η California’s Gig Workers Rising και οι Chicago Rideshare Advocates. Εκτός από καλύτερους μισθούς και προνόμια, οι οδηγοί, δήλωσαν στο Gizmodo, ότι επιδιώκουν τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και μια μεγαλύτερη «φωνή» για τους ίδιους.

Φυσικά, είναι απίθανο η Uber να σταματήσει να υπάρχει εντελώς στις πόλεις που γίνονται οι στάσεις, κάτι το οποίο όμως μπορεί να επιβαρύνει τους πελάτες με αύξηση της ταρίφας και πολύωρη αναμονή. Οι οδηγοί από τη μεριά τους, βέβαια, συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο μέσω των ομάδων στο Facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Uber βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο σχετικά με την είσοδό της στο χρηματιστήριο και δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσουν οι συναλλαγές των μετοχών. Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Uber βρίσκεται πάνω από τη Lyft. Το περασμένο έτος τα έσοδά της ήταν 11,3 δισ. δολάρια, σε αντίθεση με τα έσοδα της Lyft που ήταν 2,2 δισ. δολάρια. Παρόλο που η Lyft διαθέτει σχεδόν τους διπλάσιους οδηγούς από την Uber, το 2018 είχε 30,7 εκατ. πελάτες, ενώ η δεύτερη 91 εκατομμύρια.