Απέτυχε η βορειοκορεατική δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου

Απέτυχε η βορειοκορεατική δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου
Photo: REUTERS

Την ρίψη του πυραύλου καταδίκασαν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία

Η δοκιμή σήμερα από την Πιονγκγιάνγκ ενός βαλλιστικού πυραύλου εκτοξευόμενου από υποβρύχιο απέτυχε από τα πρώτα στάδια, αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή του ο στρατός της Νότιας Κορέας.

Ο πύραυλος ερρίφθη από υποβρύχιο όπως είχε σχεδιαστεί, αλλά φαίνεται ότι η εκτόξευσή του απέτυχε από τα πρώτα στάδια, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων.

Η δοκιμή του πυραύλου αυτού γίνεται μερικές ημέρες μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες είχαν στόχο και τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τη δοκιμή αυτή καταδίκασε απερίφραστα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μια “σαφή πρόκληση στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

“Θα πρέπει να καταδικάσουμε απερίφραστα την εκτόξευση αυτή σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα”, σημείωσε ο Άμπε, προσθέτοντας ότι η εκτόξευση αυτή δεν έχει κάποιον σοβαρό αντίκτυπο στην εθνική ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Τη δοκιμή αυτή καταδίκασε και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα και δεν συνιστά απειλή για τη Βόρεια Αμερική.

“Καλούμε τη Βόρεια Κορέα να μην προβαίνει σε ενέργειες που εγείρουν περαιτέρω την ένταση στην περιοχή και να επικεντρωθεί αντ’αυτού στο να κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την εκπλήρωση των διεθνών της δεσμεύσεων”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση σε στενή συνεργασία με τους περιφερειακούς συμμάχους και εταίρους τους, προστίθεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η αμερικανική NORAD εντόπισε τη ρίψη ενός, όπως πιστεύει, KN-11 βαλλιστικού πυραύλου εκτοξευόμενου από υποβρύχιο από λιμάνι στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, ο οποίος έπεσε στη συνέχεια στη θάλασσα.

Ο πύραυλος εντοπίστηκε πάνω από την Θάλασσα της Ιαπωνίας “όπου και, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, έπεσε”, προσθέτει η NORAD σε σχετική ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει ότι δεν συνιστά κάποια απειλή για τη Βόρεια Αμερική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ