Απεβίωσε ο Κροάτης υπόδικος που κατάπιε το δηλητήριο στο Δικαστήριο της Χάγης

Απεβίωσε ο Κροάτης υπόδικος που κατάπιε το δηλητήριο στο Δικαστήριο της Χάγης
epa06357389 A series of four video stills taken from a live video feed by the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) showing Bosnian Croat Slobodan Praljak, taking an unknown substance at the court in The Hague, The Netherlands, 29 November 2017, during the appeals judgement in the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY), for war crimes committed during the bloody break-up of Yugoslavia. Praljak took the substance after the court ruled the 20-year sentence he received would be upheld, and claimed he took poison. EPA/ICTY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Αρνούμενος να δεχτεί την ετυμηγορία της 20ετούς κάθειρξης για εγκλήματα πολέμου ο Σλόμπονταν Πράλγιακ ήπιε δηλητήριο μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Απεβίωσε σε νοσοκομείο της Χάγης ο Σλόμπονταν Πράλγιακ, 72 ετών, ο διοικητής των δυνάμεων των Κροατών της Βοσνίας στη διάρκεια του πολέμου, ο οποίος κατάπιε σήμερα δηλητήριο κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, που επιβεβαίωσε την καταδίκη του σε 20 χρόνια κάθειρξη, στο εφετείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η δίκη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη έξι πρώην υψηλόβαθμων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων των Κροατών της Βοσνίας έλαβε σήμερα μια δραματική τροπή όταν ο Πράλγιακ, ένας από τους κατηγορούμενους, φώναξε: «Ο Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας. Αρνούμαι την ετυμηγορία σας».

Στη συνέχεια έβγαλε από την τσέπη του ένα φιαλίδιο και κατάπιε το περιεχόμενο μπροστά στις κάμερες που κατέγραφαν το περιστατικό, με αποτέλεσμα να διακοπεί η δίκη.

Στο εφετείο του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία δικάζονταν έξι πρώην υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Κροατών της Βοσνίας που κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο ανάμεσα σε Κροάτες και Μουσουλμάνους (1993-1994) που ξέσπασε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995).

Αυτή θα ήταν και η τελευταία ετυμηγορία του δικαστηρίου, που ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1993, και αναμένεται να σταματήσει τη λειτουργία του όταν λήξει η εντολή του στα τέλη του έτους. Το 2013 οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εκστρατεία «εθνοκάθαρσης» των Μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Έντονη αντίδραση από τον πρωθυπουργό της Κροατίας

Μετά την είδηση του θανάτου του Πράλγιακ ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε σήμερα ότι η «ενέργεια» του αποτυπώνει «τη βαθιά ηθική αδικία» που διαπράττει το δικαστήριο της Χάγης.

«Η ενέργειά του της οποίας όλοι μας γίναμε μάρτυρες σήμερα αποτυπώνει κυρίως τη βαθιά ηθική αδικία προς τους έξι Κροάτες της Βοσνίας» η καταδίκη των οποίων επικυρώθηκε σε δεύτερο βαθμό από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως επίσης και «σε βάρος του λαού της Κροατίας» τόνισε ο Πλένκοβιτς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Ο ίδιος εξέφρασε τα «ειλικρινή του συλλυπητήρια» στην οικογένεια του Πράλγιακ.