Η απίστευτη απελευθέρωση του Αμερικανού λοχία από τους Ταλιμπάν

Η απίστευτη απελευθέρωση του Αμερικανού λοχία από τους Ταλιμπάν

«Σε ψάχναμε εδώ και πολύ καιρό» είπαν οι διασώστες στον Μπόου Μπέργκνταλ που επί πέντε έτη παρέμενε αιχμάλωτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία πρόκειται να μεταφερθεί σήμερα ο λοχίας του αμερικανικού στρατού, Μπόου Μπέργκνταλ, ο οποίος, μετά από πέντε χρόνια κράτησης από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αφέθηκε ελεύθερος το Σάββατο.

Αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο Μπέργκνταλ θα μεταφερόταν αεροπορικώς στο Ιατρικό Κέντρο της περιοχής Λάντστουλ της Γερμανίας, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο αμερικανικό νοσοκομείο εκτός ΗΠΑ. Ο Μπέργκνταλ είχε μεταφερθεί νωρίτερα στην αμερικανική αεροπορική βάση στην περιοχή Μπαγκράμ του Αφγανιστάν, όπου του παρήχθησαν οι πρώτες βοήθειες.

Ο Μπέργκνταλ, ο οποίος είχε σταλεί στο Αφγανιστάν το 2009, έπεσε αιχμάλωτος των Ταλιμπάν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι γονείς του Αμερικανού λοχία δήλωσαν κατενθουσιασμένοι με τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν προσπάθειες ώστε όλοι οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Μιλώντας από τον κήπο των ρόδων του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα, πλαισιωμένος από τους γονείς του λοχία Μπέργκνταλ, δήλωσε ότι όσο καιρό ο Αμερικανός λοχίας κρατούνταν αιχμάλωτος, κανείς δεν τον ξέχασε. «Έχουμε δεσμευτεί να δώσουμε σταδιακά ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, έχουμε δεσμευτεί να κλείσουμε τις φυλακές στο Γκίτμο (οι φυλακές στο Γκουατάναμο της Κούβας όπου κρατούνται οι ύποπτοι για τρομοκρατία από ξένες χώρες). Αλλά έχουμε δώσει μια ακλόνητη δέσμευση να επιστρέψουν στις ΗΠΑ οι κρατούμενοι πολέμου. Αυτό είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει ως Αμερικάνους. Αποτελεί βαθιά υποχρέωση εντός του στρατού μας. Και σήμερα, τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, είναι μια υπόσχεση που είχαμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Η απελευθέρωση του Αμερικανού στρατιωτικού έγινε κατόπιν ανταλλαγής με πέντε πρώην στελέχη του καθεστώτος των Ταλιμπάν που κρατούνταν στη στρατιωτική βάση του Γκουαντανάμο.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι από το γεγονός ότι η απελευθέρωση αυτών των υψηλόβαθμων Ταλιμπάν μπορεί να βοηθήσει στην ειρηνευτική διαδικασία. Αυτό δείχνει ότι όλες οι πλευρές επιδεικνύουν καλή θέληση», δήλωσε σήμερα ο Ισμαήλ Κασιμιάρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αφγανικού Ανώτατου Συμβουλίου για την Ειρήνη (HCP). «Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ειρήνη και η αφγανική κυβέρνηση είχαν εμπλακεί εδώ και καιρό στην υπόθεση αυτή. Πράγματι ένα μέλος του αφγανικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας πήγε στο Γκουαντάναμο πριν από περίπου 10 μήνες για να εξετάσει τη δυνατότητα απελευθέρωσης των στελεχών των Ταλιμπάν», διευκρίνισε ο Κασιμιάρ.

Η απελευθέρωση των πέντε αυτών Ταλιμπάν -που θεωρούνται σημαίνοντες αξιωματούχοι του καθεστώτος που εκδιώχθηκε από την εξουσία κατά την αμερικανική εισβολή στη χώρα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου- ήταν μια από τις βασικές προϋποθέσεις που είχαν θέσει εδώ και πολύ καιρό οι Ταλιμπάν στους Αμερικανούς για την έναρξη ουσιαστικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των ανταρτών Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε σήμερα ότι η ανταλλαγή «δεν έγινε στην προοπτική της ειρηνευτικής διαδικασίας. Πρόκειται μόνο για μια ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, αυτό δεν ενέχει καμιά πολιτική διάσταση».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε μια ανακοίνωση προς «την κυβέρνηση του Κατάρ και ειδικά προς τον εμίρη σεΐχη Τάμιμ Μπεν Χάμαντ αλ Θάνι που διαδραμάτισε έναν τόσο σημαντικό ρόλο για την επιστροφή στην πατρίδα του τού λοχία Μπέργκνταλ».

 

Η επιχείρηση απευλευθέρωσης του Μπέργκνταλ
Ο λοχίας Μπέργκνταλ -του οποίου η απίστευτη ιστορία φέρνει στο νου το σενάριο της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς Homeland– αφέθηκε ελεύθερος χθες στο ανατολικό Αφγανιστάν. Οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού πήραν υπό την επιμέλειά τους τον Μπέργκνταλ σε μια ανταλλαγή- κατά την οποία δεν υπήρξε επεισόδιο βίας, με μέλη των Ταλιμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν, διευκρίνισαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι , ενώ προσέθεσαν ότι πιστεύουν ότι η υγεία του βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Τώρα υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις στο Αφγανιστάν.

Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα σήμερα, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που είπε ότι ο λοχίας είναι σε θέση να περπατήσει, ενώ δεν έκρυψε τη συγκίνησή του στα πρώτα λεπτά της ελευθερίας του.

«Μόλις επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο, έγραψε σε ένα χάρτινο πιάτο «ΕΔ;» (SF)» είπε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στη συντομογραφία των ειδικών δυνάμεων (Special Forces).

«Οι χειριστές απάντησαν δυνατά, “Ναι, σε ψάχναμε εδώ και πολύ καιρό“. Τότε ακριβώς ο λοχίας ξέσπασε σε κλάματα».

1/3

Ο Μπόου Μπέργκνταλ, που κατάγεται από το Άινταχο, είχε συλληφθεί την 30η Ιουνίου του 2009 στο Αφγανιστάν, μόλις 2 μήνες αφότου είχε φθάσει στην χώρα, και οι Ταλιμπάν είχαν δώσει στη δημοσιότητα πολλά βίντεο για να αποδείξουν ότι είναι ζωντανός.

Ο στρατιώτης πρόκειται να μεταφερθεί αεροπορικώς σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία, όπου «θα αρχίσει μια διαδικασία επαναπροσαρμογής, θα έχει το χρόνο να αφηγηθεί την ιστορία του, να αποβάλει τη συσσωρευμένη ένταση και να αρχίσει την επανασύνδεσή του με την οικογένειά του», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στις ΗΠΑ, μπαλόνια και συμβολικές κίτρινες κορδέλες κοσμούν τους δρόμους στη γενέτειρα του Μπέργκνταλ, τη μικρή ορεινή κοινότητα Χάιλι στο Αϊντάχο, μετά την είδηση της απελευθέρωσης του αμερικανού λοχία, ύστερα από σχεδόν πέντε χρόνια κράτησής του από τους Ταλιμπάν.

 

Οι γονείς του δήλωσαν πανευτυχείς όταν άκουσαν την είδηση από τον πρόεδρο Ομπάμα και ευχαρίστησαν όσους εργάστηκαν και βοήθησαν για την απελευθέρωση του παιδιού τους, κατά τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

«Νιώσαμε τέτοια χαρά και ανακούφιση όταν μας κάλεσε ο πρόεδρος Ομπάμα για να μας πει ότι ο Μπόου επιστρέφει επιτέλους στο σπίτι του», δήλωσαν οι γονείς του λοχία, Μπομπ και η Τζάμι Μπέρνταλ. «Δεν βλέπουμε την ώρα να αγκαλιάσουμε τον γιο μας».

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους υποστήριζαν τον Μπόου από το Άινταχο, την Αμερική και όλο τον κόσμο», δήλωσαν οι ευτυχισμένοι γονείς. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον εμίρη του Κατάρ για τις προσπάθειές του. Και φυσικά, θέλουμε να επωφεληθούμε της ευκαιρίας και να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που εργάζονται στις υπηρεσίες των ΗΠΑ και δεν εγκατέλειψαν ποτέ τις προσπάθειες. Σήμερα, είμαστε εκστασιασμένοι από χαρά», πρόσθεσαν οι γονείς του λοχία.

Διαβάστε ακόμη:

Ομπάμα: «Ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα τελειώσει υπεύθυνα»

Επίσκεψη «έκπληξη» του Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν

Επιτυχής ο πρώτος κύκλος των εκλογών στο Αφγανιστάν