Απλοί τρόποι προστασίας από τους χάκερ

Απλοί τρόποι προστασίας από τους χάκερ
Photo:

Για να μην πέσετε θύματα των κυβερνο-απειλών. 

Ρώσοι εγκληματίες έκλεψαν πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ονόματα χρήστη και κωδικούς, και είναι πιθανό ότι έχουν κλέψει και το δικό σας. Η εταιρεία Hold Security που ανακάλυψε την κλοπή λέει ότι η συμμορία δεν έχει σκοπό να υποκλέψει τις τραπεζικές σας πληροφορίες αλλά να σας στείλει spam email για ψεύτικα προϊόντα.

Αυτό δεν είναι, όμως, αιτία για εφησυχασμό. Ιδού λοιπόν μερικοί τρόποι για να προστατευτείτε από το κυβερνο-έγκλημα.

Επιλέξτε έξυπνους κωδικούς και αλλάζετέ τους συχνά.

Αλλάξτε τους κωδικούς για τις σημαντικές υπηρεσίες, όπως το email, τις τραπεζικές συναλλαγές και τα κοινωνικά μέσα. Γενικά, δημιουργήστε διαφορετικούς κωδικούς για διαφορετικές υπηρεσίες, και αλλάζετέ τους κάθε έξι μήνες περίπου.

Κάποιοι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιήσετε ένα διαχειριστή κωδικών – μια υπηρεσία στην οποία εγγράφεστε και στη συνέχεια η ίδια σας παρέχει κωδικούς για όλους τους λογαριασμούς σας. Αυτό όμως σας καθιστά ευάλωτους στο χακάρισμα της ίδιας της ιστοσελίδας του διαχειριστή.

Μια άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε μεγάλες προτάσεις ή φράσεις. Όσο περισσότεροι χαρακτήρες βρίσκονται στον κωδικό σας, τόσο δυσκολότερο είναι το σπάσιμο του κωδικού από έναν υπολογιστή.

Προσέξτε τι αποθηκεύετε ηλεκτρονικά

Μην στείλετε ποτέ σημαντικούς αριθμούς, επειδή θα παραμένουν στα αρχεία σας. Σβήστε παλιά μηνύματα που περιέχουν τα τραπεζικά σας στοιχεία και τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας. Και ποτέ μα ποτέ μην κρατήσετε αρχείο που περιέχει όλους τους κωδικούς σας συγκεντρωμένους.

Χρησιμοποιήστε προστασία

Αν και δεν είναι ανίκητα, υπάρχουν αρκετά εργαλεία διαθέσιμα για τη βελτίωση της ψηφιακής σας ασφάλειας. Κατεβάστε λογισμικό εναντίον των ιών. Κάν’ τε συχνά αναβάθμιση στο λογισμικό σας. Και αν μπορείτε, χρησιμοποιήστε ταυτοποίηση στοιχείων δύο σταδίων, ένα σύστημα που απαιτεί να βάλετε όχι μόνο το συνηθισμένο κωδικό σας αλλά και ένα έξτρα κωδικό που σας στέλνεται με μήνυμα στο κινητό σας.

Μην είστε χαζός

Τέλος, χρησιμοποιήστε την κοινή λογική σας και εφαρμόστε τα βασικά: Μην κατεβάζετε αρχεία από πηγές που δεν γνωρίζετε. Τσεκάρετε πού σας πηγαίνει ο σύνδεσμος πριν τον πατήσετε. Και μην απαντάτε σε ανορθόγραφα email που σας εγγυώνται πρόσβαση σε Viagra ή σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στη Νιγηρία.

Διαβάστε ακόμα:

Οι πέντε διασημότεροι χάκερ στην ιστορία

Τα 5 μεγάλα κέντρα κυβερνο-εγκλήματος στον κόσμο