Απλώνει τα «δίχτυα» της η χούντα στην Ταϊλάνδη

Απλώνει τα «δίχτυα» της η χούντα στην Ταϊλάνδη

Η στρατιωτική ηγεσία δήλωσε πως θα κρατήσει την πρώην πρωθυπουργό και τους δεκάδες πολιτικούς που έχει συλλάβει για μία εβδομάδα - Νέες προσαγωγές σήμερα.

Ο στρατός της Ταϊλάνδης, που βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες στην εξουσία της χώρας μετά το πραξικόπημα και την επιβολή στρατιωτικού νόμου την Πέμπτη, επιβεβαίωσε πως κρατά από χθες το βράδυ την πρώην πρωθυπουργό της χώρας Γινγκλάκ Σιναουάτρα και ανακοίνωσε σήμερα πως μπορεί να κρατήσει «μέχρι μια εβδομάδα» τους πολιτικούς αξιωματούχους που έχει συλλάβει από χθες. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναστείλουν την ενίσχυση ύψους 3,5 εκατ. δολαρίων που είχαν προγραμματίσει να καταβάλουν στον ταϊλανδέζικο στρατό.

«Μπορεί να κρατηθούν μέχρι μια εβδομάδα αναλόγως του βαθμού εμπλοκής τους στην πολιτική κρίση που οδήγησε στο πραξικόπημα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Βινθάι Σουβαρί, εκπρόσωπος του στρατού.

«Οι στρατιωτικοί τους χώρισαν και τους έθεσαν υπό κράτηση σε διάφορα μέρη», επιβεβαίωσε στρατιωτική πηγή.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σιναουάτρα και πολλά μέρη της κυβέρνησής της κρατούνται σήμερα από τη χούντα η οποία κατέλαβε την εξουσία, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για πολιτικές εκκαθαρίσεις. Η 46χρονη πρώην πρωθυπουργός, η οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία στις αρχές Μαΐου με μια αμφιλεγόμενη δικαστική απόφαση, φέρεται ότι κρατείται σ’ ένα στρατόπεδο.

«Είναι καλά», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με την Γινγκλάκ ο αντιστράτηγος Τιρασάι Νακουάνις, διευκρινίζοντας πως η ταχύτητα της απελευθέρωσής της «θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία της».

Σύμφωνα με το στρατιωτικό νόμο, οι συλληφθέντες μπορεί να παραμείνουν υπό κράτηση για μια εβδομάδα, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Καθώς πολλοί αξιωματούχοι του κόμματος της Γινγκλάκ κρατούνται και οι ίδιοι ή παραμένουν άφαντοι, παραμένει πολύ δύσκολο να αποκτήσει κανείς μια ιδέα για την έκταση της καταστολής. Η χούντα αρνήθηκε να ανακοινώσει τον αριθμό των συλληφθέντων κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Όπως και δεκάδες άλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων πολλοί υπουργοί, η Γινγκλάκ, μητέρα ενός μικρού αγοριού, εμφανίσθηκε χθες, Παρασκευή, αφού εκλήθη από τη νέα χουντα. Της επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια, όπως και σε 154 άλλα πρόσωπα.

Σήμερα η χούντα κάλεσε άλλες 35 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων πανεπιστημιακοί και ο Σόντι Λιμθονγκούλ, ιδρυτής του μοναρχικού κινήματος των «κίτρινων πουκάμισων» κατά της Γινγκλάκ.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε σήμερα «να απελευθερωθούν όλοι αυτοί που συνελήφθησαν αυθαιρέτως και να αποκατασταθεί επειγόντως η δημοκρατία».

«Η στρατιωτική κράτηση πολιτικών και πολιτών είναι πολύ ανησυχητική και καλώ το NPOMC να τους απελευθερώσει αμέσως», δήλωσε στη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

«Αυτό είναι μια εκκαθάριση για να απαλλαγούν από αυτούς που απειλούν εν δυνάμει την κυβέρνηση που θα προκύψει από το πραξικόπημα», αναλύει ο Αμερικανός πολιτειολόγος Πολ Τσέιμπερς.

Αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ
Αντιδρώντας, όπως είχαν ανακοινώσει πως θα κάνουν, στο πραξικόπημα του στρατού της  Ταϊλάνδης, οι ΗΠΑ ανέστειλαν χθες την καταβολή 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια που αναμενόταν να χορηγήσουν, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο αυτής που δίδει ετησίως η Ουάσινγκτον στην Μπανγκόκ.

Οι ΗΠΑ πρόκειται επίσης να εξετάσουν τι θα κάνουν όσον αφορά την υπόλοιπη βοήθειά τους προς την Ταϊλάνδη, η οποία ανήλθε σε συνολικά 10,5 εκατομμύρια δολάρια το 2013, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χαρφ. «Ήδη αναστείλαμε τη χορήγηση βοήθειας ύψους περίπου 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια στον στρατό της Ταϊλάνδης. Ετοιμαζόμαστε να εξετάσουμε όλα τα προγράμματά μας για να δούμε αν θα αναστείλουμε κι άλλα σχέδια βοήθειας από αυτά που έχουμε», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει λεπτομερώς την χρήση της βοήθειας που καταβάλλει σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Asean, για να δει ακριβώς ποια ποσά λαμβάνει η Ταϊλάνδη μέσω αυτών.

Διαβάστε ακόμη:

Όλους τους πολιτικούς της χώρας συγκέντρωσε ο στρατός της Ταϊλάνδης

Αναστολή του Συντάγματος στην Ταϊλάνδη

Πυρά του στρατού κατά διαδηλωτών στην Ταϊλάνδη

Στρατιωτικός νόμος στην Ταϊλάνδη