Απλοποιούνται οι εξαγωγές προς τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας

REUTERS

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς επιχειρεί να διευκολύνει τις επιχειρήσεις.

Τις διαδικασίες εξαγωγών στη Νότια Κορέα προτίθεται να διευκολύνει και να απλοποιήσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, σε συνέχεια της συμμετοχής τού προέδρου του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη, στην Επιχειρηματική Συνάντηση Ελλάδος- Κορέας με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου και στο πλαίσιο της συμφωνίας για προώθηση της εξαγωγικής και εν γένει της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ΕΒΕΠ εξακολουθεί να διατηρεί καταστάσεις του Ειδικού Μητρώου Εξαγωγέων, τις οποίες προτίθεται να αναβαθμίσει σε άδειες εγκεκριμένων εξαγωγέων-μελών του («approved exporters») που αφορούν στους κατασκευαστές- εξαγωγείς και τους εφοδιαστές πλοίων, ώστε να συμπεριληφθούν στις λίστες προμηθευτών («makers list» και «suppliers list») των ναυπηγείων της Κορέας, αλλά και της Κίνας.

Σημειώνεται ότι από 1ης Ιουλίου 2011, ισχύει η Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ν. Κορέα.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, τα ελληνικά προϊόντα για να τύχουν των προβλεπόμενων απαλλαγών ή μείωσης δασμών πρέπει να συνοδεύονται από δήλωση καταγωγής («origin declaration») την οποία μπορεί να αναλάβει να εκδίδει ηλεκτρονικά το Επιμελητήριο για λογαριασμό των εξαγωγικών επιχειρήσεων, σε συνεργασία με το ελληνικό cluster ΗΕΜΕΧΡΟ και την πρεσβεία της Ν. Κορέας.

Από την ημερομηνία εισαγωγής ελληνικών προϊόντων στη Νότια Κορέα, υπάρχει προθεσμία ενός έτους, εντός της οποίας μπορεί να υποβληθεί στις κορεατικές τελωνειακές Αρχές η δήλωση καταγωγής ώστε, εκ των υστέρων, να έχει αποκτήσει η επιχείρηση την άδεια εγκεκριμένου εξαγωγέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Εξαγωγές σημαίνει περισσότερες πωλήσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9% στο τρίμηνο

Μειώθηκαν οι εξαγωγές του πρώτου διμήνου του 2014