Απλοποιείς ή χάνεις: Το νέο μάθημα επιβίωσης για CEOs και οργανισμούς
- 10/05/2025, 17:00
- SHARE

Οι πιο αποτελεσματικοί ηγέτες του σήμερα δεν είναι απλώς στρατηγικοί ή οραματιστές – είναι απλοποιητές. Πρόκειται για στελέχη που μπορούν να διαπεράσουν τη γραφειοκρατία, να κόψουν το περιττό και να δώσουν προτεραιότητα στην ταχύτητα και την ευελιξία, αφήνοντας πίσω περίπλοκες ιεραρχίες και μπερδεμένες ροές εργασίας.
Καθώς οι εταιρείες αναπτύσσονται, αναπόφευκτα προσθέτουν διαδικασίες, συναντήσεις, δείκτες, πολιτικές και πλατφόρμες, γράφει η Lily Mae Lazarus του Fortune. Αν και κάθε προσθήκη γίνεται με καλές προθέσεις, με τον καιρό αυτά τα «στρώματα» παγιώνονται, επιβραδύνοντας τη λήψη αποφάσεων και πνίγοντας την καινοτομία. Το κόστος δεν είναι μόνο πολιτισμικό — είναι και οικονομικό: η Bain & Company εκτιμά ότι η υπερβολική πολυπλοκότητα διαβρώνει πάνω από 15% των ετήσιων κερδών μεγάλων εταιρειών.
Εδώ εμφανίζεται ο “Chief Simplifier”. Αυτοί οι ηγέτες βλέπουν ξεκάθαρα το κρυφό κόστος της πολυπλοκότητας και δεν διστάζουν να αμφισβητήσουν κατεστημένες πρακτικές. Δίνουν έμφαση στην ουσία, απομακρύνουν τα εμπόδια και δίνουν δύναμη στις ομάδες τους για να κινούνται γρήγορα και έξυπνα. Ξέρουν ότι, στη σημερινή αγορά, η ταχύτητα είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και πως τα πολλά processes δημιουργούν την ψευδαίσθηση ελέγχου, ενώ στην πραγματικότητα μπλοκάρουν την πρόοδο.
Πολλοί CEO συμφωνούν:
-
Ο Andy Jassy της Amazon τονίζει την ανάγκη να εξαλειφθεί η εσωτερική «τριβή» που επιβραδύνει την καινοτομία.
-
Η Mary Barra της GM έχει μακροχρόνια δέσμευση στο κόψιμο της γραφειοκρατίας για ταχύτερη κυκλοφορία νέων προϊόντων.
-
Ο Bill Anderson της Bayer καταργεί το 99% των εταιρικών κανόνων και εφαρμόζει επίπεδη διοίκηση με το μοντέλο «δυναμικής κοινής ιδιοκτησίας».
-
Ο Jamie Dimon της JPMorgan Chase το είπε ωμά: «Η γραφειοκρατία και οι ανοησίες σκοτώνουν τις εταιρείες».
Η στροφή προς την απλοποίηση δεν είναι απλώς θέμα αποδοτικότητας — είναι θέμα ανθεκτικότητας, γράφει η Lazarus. Όταν το εξωτερικό περιβάλλον αλλάζει —όπως πάντα συμβαίνει— οι απλοποιημένοι οργανισμοί προσαρμόζονται πιο γρήγορα και καλλιεργούν κουλτούρες πιο ευέλικτες, δημιουργικές και προσανατολισμένες στους κοινούς στόχους.