Από κηπουρός, «βασιλιάς» του ποδηλάτου

Από κηπουρός, «βασιλιάς» του ποδηλάτου

Η εξαιρετικά πετυχημένη πορεία της εταιρίας Brompton στην επιχειρηματικότητα.

Όταν ο Άντριου Ρίτσι ίδρυσε την Brompton Oratory, πίσω στο 1976, τίποτε δεν προμήνυε την μετέπειτα «χρυσή» πορεία του στον άγνωστο τότε για τον ίδιο κόσμο της επιχειρηματικότητας.

Κηπουρός στο επάγγελμα, είχε δανειστεί το όνομα της εταιρίας του από το περίφημο λονδρέζικο παρεκκλήσι που χάζευε κάθε πρωί από το παράθυρο του σπιτιού του, καθώς πάλευε να φτιάξει το πρότυπο του ποδηλάτου του: αυτό που χωρίς να το φαντάζεται θα τον έκανε χρόνια αργότερα πολύ πλούσιο και διάσημο στα πέρατα του κόσμου.

Χρειάστηκε βέβαια να περάσουν 12 χρόνια, μερικά τραπεζικά δάνεια και αρκετοί καλοί φίλοι μέχρι ο Άντριου να φθάσει στο σημείο να προχωρήσει στη μαζική παραγωγή του Brompton: ενός περίεργου στην εμφάνιση, αλλά σίγουρα μοναδικού στο είδος του πτυσσόμενου ποδηλάτου, που έχει γίνει πια διεθνή μόδα.

Τα στοιχεία που το διαφοροποιούν από τους ανταγωνιστές του είναι πολλά: ο χαμηλός σκελετός του, το γεγονός ότι διπλώνει σε χρόνο dt στα τέσσερα χωρίς τη χρήση εργαλείων, και φυσικά το ότι τα μοντέλα του δεν είναι τυποποιημένα.

Προσθέτεις κι αφαιρείς τιμόνια κι εξαρτήματα – μάλιστα τώρα η Brompton λανσάρει και τη δική της σειρά από τσάντες τύπου «ταχυδρόμου». Όταν το εν λόγω ποδήλατο είναι διπλωμένο, γίνεται τόσο μικρό που μπορεί να χωρέσει σε ένα ράφι. Όταν το κουβαλάς, κρατώντας το από τη σέλα, είναι σαν να κουβαλάς μία ελαφριά τσάντα. Κι όταν το καβαλάς, όπως πιστοποιούν όλοι οι χρήστες του, δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει από την σταθερότητα και την αξιοπιστία ενός μασίφ ανταγωνιστή του.

Παρά τον σκληρό ανταγωνισμό άλλωστε -συν μερικές νομικές «περιπέτειες» με ασιατικές εταιρίες που αντέγραψαν λίγο πολύ τα μοντέλα της, βγάζοντας την αγορά οικονομικότερες εκδοχές πτυσσόμενων ποδηλάτων- η Brompton διατηρεί σταθερά ανοδική πορεία στις πωλήσεις της παγκοσμίως.

Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, πούλησε 45.000 κομμάτια, πετυχαίνοντας έσοδα 35 εκατομμυρίων δολαρίων. Κι έχοντας ήδη κατακτήσει την αγορά στην «πατρίδα» της, τη Βρετανία -όπου είναι πια η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ποδηλάτων- η εταιρία του Άντριου Ρίτσι κερδίσει ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια πωλήσεων στη Γερμανία, στο Χονγκ-Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, στην Ιαπωνία, τώρα και στις ΗΠΑ.

Και για να το πετύχει αυτό, η Brompton δεν αρκείται απλά στις διαφημίσεις. «Τσιγκλίζει» διαρκώς το ενδιαφέρον των καταναλωτών, οργανώνοντας ποδηλατικές εκδηλώσεις, ακόμη και πρωταθλήματα με δικά της ποδήλατα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που σε δέκα πόλεις ανά τον κόσμο έχουν σήμερα δημιουργηθεί ειδικά clubs από τους χρήστες των ποδηλάτων Brompton, με πρώτο… διδάξαντα βέβαια το Λονδίνο.

Σε κάθε περίπτωση, εξηγεί ο Γουίλ Μπάτλερ-Άνταμς, διευθύνων σύμβουλος της Brompton «η αγορά μας δεν είναι αυτοί καθ’ εαυτοί οι ποδηλάτες. Είναι όλοι όσοι έχουν μπουχτίσει με τον τρόπο ζωής στα αστικά κέντρα». Εξ’ ου και υποστηρίζει ότι η εταιρία του παρέχει μία πρακτική και μοδάτη «λύση στα προβλήματα διαβίωσης στις πόλεις».

Διαβάστε ακόμη:Ποιο ποδήλατο σας ταιριάζει;