Από μαραγκός…. γκουρού των κατασκευών

Από μαραγκός…. γκουρού των κατασκευών

Ο Μερκούριος Αγγελιάδης ήταν ο Έλληνας ομογενής που κατέθεσε προσφορά 26,9 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση της Αφάντου στη Ρόδο.

Για τους Αμερικάνους είναι ο Έλληνας που διοικεί την πέμπτη μεγαλύτερη οικοδομική εταιρεία στη Νέα Υόρκη, ενώ για τους συμπατριώτες του είναι ένας εκ των πλέον επιτυχημένων επιχειρηματιών της ομογένειας, ο οποίος αποφάσισε για πρώτη φορά να επενδύσει στην πατρίδα του μετέχοντας στην αξιοποίηση της Αφάντου στη Ρόδο. Κατέθεσε προσφορά 26,9 εκατ. ευρώ στο διαγωνισμό και απέκτησε την έκταση 1.360 στρεμμάτων του ακινήτου Golf στην περιοχή.

Ο Μερκούριος Αγγελιάδης είναι ιδρυτής και Πρόεδρος της Angeliades Inc και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 50 πλουσιότερους Έλληνες της Αμερικής, ενώ η εταιρεία του συμπεριλαμβάνεται στις 400 κορυφαίες της χώρας. Βάσει των επίσημων στοιχείων για το 2013 η περιουσία του άγγιζε τα 74 εκατομμύρια δολάρια. Είναι επίσης, από τα ιδρυτικά μέλη της Κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Ρόσλυν του Λονγκ Αιλαντ, τιμήθηκε πρόσφατα με το «The Hellenic Thread Award», ενώ συμμετέχει σε πολλούς ομογενειακούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η ΑΧΕΠΑ και το «Leadership 100».

Γεννημένος στη Σύμη μεταναστεύει το 1960 στην Αμερική για να δοκιμάσει την τύχη του. Έκανε διάφορες δουλειές για να επιβιώσει, όπως επισκευές πλοίων, πακετάρισμα τυριών και ελαιοχρωματιστής μέχρι να βρει αυτό που ήθελε. Και το βρήκε στην οικοδομή. Την ευκαιρία του έδωσε ένας φίλος του πατέρα του, ο οποίος τον προσέλαβε σε μια οικοδομή που είχε αναλάβει. Δεν χρειάστηκε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα για να περάσει ο νεαρός τότε Μερκούριος στο επόμενο βήμα. Έπειτα από πέντε χρόνια παραμονής στην άλλη άκρη του ατλαντικού, ιδρύει το 1965 την ANT Construction, με κύρια δραστηριότητα την ανέγερση κατοικιών και τις ανακαινίσεις εστιατορίων. Εδραιώνεται στην αγορά, αποκτά φήμη και το 1969 ιδρύει την Magnetic Construction Corp., με την οποία χτίζει πάνω από 200 εστιατόρια σε 3 πολιτείες, αναλαμβάνοντας παράλληλα έργα για λογαριασμό του κράτους.

Η Angeliades Inc. αποτελεί το τελευταίο επιχειρηματικό «τέκνο» του κ. Αγγελιάδη. Η ομώνυμη εταιρεία ιδρύθηκε το 1991 και μετατράπηκε πολύ σύντομα σε κατασκευαστικό κολοσσό. Ο ετήσιος τζίρος διαμορφώνεται κοντά στα 300 εκατ. δολάρια και ο μεγαλύτερος αριθμός των εργαζομένων είναι ελληνικής καταγωγής. Όσο για το εάν υπάρχει μυστική συνταγή για την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας, ο κ. Αγγελιάδης έχει τονίσει στο παρελθόν πως αν έχουν καταφέρει να καταγράφουν σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία 10 -12 χρόνια αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη σκληρή δουλειά και στη συνέπεια.

Ένας επιχειρηματίας θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να έχει στο νου ότι τίποτα δεν είναι εύκολο, ότι πρέπει να δουλέψει για να το αποκτήσει και φυσικά να κάνει σωστή διαχείριση.

Πέραν των ταξιδιών αναψυχής που κάνει κάθε χρόνο στην Ελλάδα, φροντίζει να διαφημίζει τη χώρα του και στο εξωτερικό.

Πριν από ένα χρόνο άνοιξε το εστιατόριο «Κύμα» στο Ρόσλιν του Λονγκ Αϊλαντ, που προσφέρει φρέσκο ψάρι και καλομαγειρευμένα ελληνικά φαγητά.

Η διακόσμηση παραπέμπει σε αιγαιοπελαγίτικο νησί αφού τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το ελληνικό γαλάζιο και το λευκό.

Διαβάστε ακόμη: 

Οι πλουσιότεροι μετανάστες στις ΗΠΑ

Δύο ελληνικές οικογένειες στις πλουσιότερες των ΗΠΑ