Από ντελιβεράς… δισεκατομμυριούχος

Από ντελιβεράς… δισεκατομμυριούχος
Η συνολική περιουσία του Γουάνγκ Γουέι σήμερα ανέρχεται στα 11,4 δισ. δολάρια.

Την δεκαετία του ’90 ο Γουάνγκ Γουέι κυνηγούσε ως καθημερινός ντελιβεράς, με την μεταφορά πακέτων με το ποδήλατο του, το μεροκάματο της ημέρας. Εκείνο που τον κάνει να ξεχωρίσει ως επιχειρηματία αποτελεί το εγχείρημα ίδρυσης εταιρείας κούριερ. Η δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του ’90, την ίδια χρονική περίοδο όπου η μεταφορά δεμάτων καθίστατο εφικτή μόνο μέσω των κινέζικων ταχυδρομείων.

Η εταιρεία κούριερ του Γουάνγκ Γουέι λειτούργησε για 16 ολόκληρα χρόνια υπό καθεστώς παρανομίας, με τον ιδρυτή όμως να μην τα βάζει κάτω. Πράγματι η κυβέρνηση της χώρας παραχωρεί στον Γουάνγκ την επίσημη άδεια λειτουργίας της επιχείρησης. Εν έτει 2017 η S.F. Express– η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς δεμάτων της Κίνας- μπαίνει δυναμικά στο χρηματιστήριο, αποφέροντας στον Γουάνγκ Γουέι 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα μόλις 24ωρο.

Το επιχειρηματικό πλάνο του Γουάνγκ όμως δεν περιορίζεται στην ίδρυση της εταιρείας κούριερ. Ο ίδιος παραχώρησε μπόνους στους εργαζόμενους της S.F. την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Οι εργαζόμενοι, με την σειρά τους, έσπευσαν στην αγορά μετοχών και αυτές οι αγορές σαφώς συνέβαλαν στην ραγδαία άνοδο της τιμής των μετοχών της S.F.

Σήμερα καταλαμβάνει ιδιαίτερα υψηλή θέση στην λίστα των Κινέζων πλουσίων με την περιουσία του να ανέρχεται στα 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires.

Φωτογραφία: Jianshu