Από σήμερα οι αιτήσεις για το φάρμακο της Pfizer κατά του κορωνοϊού – Πώς χορηγείται και ποιοι δεν πρέπει να το λάβουν

Από σήμερα οι αιτήσεις για το φάρμακο της Pfizer κατά του κορωνοϊού – Πώς χορηγείται και ποιοι δεν πρέπει να το λάβουν
Medicine pills are seen with Pfizer logo displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Krakow, Poland on April 27, 2021. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το αντιικό φάρμακο χορηγείται τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ η αίτηση γίνεται τις 3 πρώτες ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων και μετά από επιβεβαίωση της COVID-19 λοίμωξης με rapid ή PCR.

Από την Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 θα είναι διαθέσιμο το αντιικό φάρμακο για την COVID-19 Nirmatrelvir/Ritonavir (PAXLOVID®, PFIZER) και θα αφορά τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από σήμερα. Θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία που εφαρμόστηκε και για τη διάθεση της μολνουπιραβίρης (LAGEVRIO).

Το αντιικό φάρμακο χορηγείται τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η αίτηση για χορήγηση του φαρμάκου γίνεται τις 3 πρώτες ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων και μετά από επιβεβαίωση της COVID-19 λοίμωξης με ταχύ αντιγονικό (RAPID) ή μοριακό (PCR) τεστ. Δεν απαιτείται συναίνεση του ασθενούς, αλλά απαιτείται ο ασθενής να έχει άυλη συνταγογράφηση, γιατί μετά την έγκριση της αίτησης, ο θεράπων ιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει το φάρμακο (από την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με την συνήθη διαδικασία).

To φάρμακο χορηγείται σε ενηλίκους και παιδιά >12 ετών με βάρος μεγαλύτερο των 40 Kg. Δεν χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, σε αιμοκαθαιρόμενους και σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης<30 ml/min), ενώ σε ασθενείς με μέτριου βαθμού νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης 30-60 ml/min) απαιτείται μείωση της δοσολογίας του.

Λόγω της πιθανότητας για παρουσία αλληλοεπιδράσεων μεταξύ της ριτοναβίρης και φαρμάκων που ήδη λαμβάνει ο ασθενής που είναι υποψήφιος για το PAXLOVID, συνιστάται να γίνεται έλεγχος για πιθανές αλληλεπιδράσεις όλων των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, από τον θεράποντα ιατρό, με χρήση του συνδέσμου https://www.covid19-druginteractions.org/.

Εφιστάται επίσης η προσοχή στην παρουσία παραγόντων κινδύνου για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο και τα οποία είναι τα ακόλουθα:

* Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων

* ‘Ατομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου

* Κυστική ίνωση

* Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)

* Αιματολογικές κακοήθειες (ενεργός νόσος)

* Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες& 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες π.χ. Rituximab, υψηλές δόσεις και παρατεταμένη χορήγηση κορτικοειδών, βιολογικοί παράγοντες

* HIV με CD4<200 κύτταρα/μL

* Ηλικία ≥75 ετών

* 2 ή περισσότεροι παράγοντες από τους κατωτέρω:

* Ηλικία ≥ 65

* ΒΜΙ ≥ 35
* ΣΔ υπό θεραπεία

* Χρόνια νεφρική νόσος (κάθαρση κρεατινίνης>30ml/min για να χορηγηθεί Paxlovid)

* Χρόνια ηπατική νόσος

* Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος (εγκεφαλικό, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειοπάθεια, ανευρύσματα, ΑΥ υπό θεραπεία)

* Πνευμονική ίνωση

* Xρoνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία

* Θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία