Από τα Σεπόλια στην κορυφή του NBA και των… business- Οι «χρυσές δουλειές» του Greek freak

Από τα Σεπόλια στην κορυφή του NBA και των… business- Οι «χρυσές δουλειές» του Greek freak
Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo runs with the ball during the NBA basketball match between Milwaukee Bucks and Charlotte Hornets at The AccorHotels Arena in Paris on January 24, 2020. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) Photo: AFP

O Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο νέος «βασιλιάς» του NBA, αποδεικνύοντας ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και να σε οδηγήσουν στην κορυφή του κόσμου. Πλέον, ο κορυφαίος στον κόσμο της καλαθοσφαίρισης είναι από τα Σεπόλια, με τα τρίποντα και τα καρφώματα να μετατρέπουν έναν πλανόδιο πωλητή στους δρόμους της Αθήνας σε σταρ πρώτης γραμμής, εξασφαλίζοντάς του λεφτά μέχρι και τα δισέγγονά του, αφού ο Γιάννης δεν σκοράρει μόνο στα γήπεδα…

Τον Δεκέμβριο του 2020, o Greek freak υπέγραψε πενταετή επέκταση συμβολαίου ύψους 228 εκατομμυρίων δολαρίων με τους Bucks, «παίρνοντας» μαζί του κολοσσούς όπως η Nike. Αν υπολογισθεί δε η αμοιβή των 100 εκατ. δολ. από την προηγούμενη 4ετή συμφωνία του με την ομάδα και τα χρήματα των πρώτων χρόνων του στις ΗΠΑ, μόνο από τους «μισθούς» του θα εισπράξει συνολικά περί τα 336 εκατ. δολ. στους Bucks από την ημέρα της άφιξης του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το 2013, ως το 2026.

Eπένδυση

Πέρα από χρήματα που εσοδεύει από τα συμβόλαια, ο Αντετοκούνμπο είναι και επενδυτής. Σχετικά πρόσφατα τοποθετήθηκε στη startup αθλητικής διατροφής Ready Nutrition, στην οποία έγινε συνιδιοκτήτης το περασμένο καλοκαίρι καταβάλλοντας… εξαψήφιο ποσό, σύμφωνα με όσα είχε μεταδώσει σε ρεπορτάζ του το CNBC.

Το κορυφαίο δίκτυο αποκαλύπτει, τώρα, ότι οι δουλειές του Γιάννη και των συνεταίρων του «ανοίγουν» πολύ: τα προϊόντα της νέας του επιχείρησης (βιολογικά αθλητικά ποτά, πρωτεΐνη σε σκόνη και σνακ, όπως μπάρες και πρωτεϊνούχο νερό) θα είναι πλέον διαθέσιμα και σε επιλεγμένα παντοπωλεία (grocery stores) συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Giant Eagle που μετρά 474 καταστήματα, ενώ, την άνοιξη θα τοποθετηθούν στα ραφιά των Albertsons (σε άλλα 2.750 σημεία) και εντός εξαμήνου θα πωλούνται και μέσω Amazon.

Αυτό σημαίνει, ότι τα έσοδα των +100 εκατ. δολάρια για τη Ready Nutrition το 2020 αναμένεται  να αυξηθούν κατακόρυφα το 2021, μετά από τις 3 νέες συμφωνίες της εταιρείας, όπως επίσης και ο αριθμός των 8.000 καταστημάτων όπου έβρισκαν, ως σήμερα, οι καταναλωτές τα προϊόντα της στις ΗΠΑ. Ο στόχος διά στόματος του ιδρυτή και Προέδρου της, Pat Cavanaugh, είναι να υπερδιπλασιασθεί ο τζίρος της Ready Nutrition πάνω από τα 200 εκατ. δολάρια!

Τα χρυσά brands

Και οι «χρυσές δουλειές» δεν σταματούν. Από τις δραστηριότητες του στον κόσμο του επιχειρείν ξεχωρίζει η συνεργασία του με τον χορηγό του από τα πρώτα βήματα της καριέρας του στο ΝΒΑ, τη Nike.

Ο κολοσσός της αθλητικής ένδυσης και υπόδησης κατέβαλε στον Γιάννη για τον πρώτο χρόνο του συμβολαίου του μόλις 20.000 δολάρια, που αυξήθηκαν από το 2017 περίπου στα 9 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, τα έσοδα του από τη συγκεκριμένη συνεργασία μάλλον πολλαπλασιάσθηκαν, από την εποχή που έκανε το deal με τη Nike για την παραγωγή και το λανσάρισμα του signature shoe της εταιρείας «Nike Zoom Freak 1» με την δική του υπογραφή. Όπως εκτιμάται, ο Αντετοκούνμπο κερδίζει 10 εκατ. δολάρια κάθε χρονιά από τις πωλήσεις του και όχι μόνο αυτό: πριν από την επανέναρξη της σεζόν στο ΝΒΑ, παρουσιάστηκαν οι 4 εκδόσεις των νέων παπουτσιών του Έλληνα σταρ με την εμπορική ονομασία επωνυμία «Nike Zoom Freak 2». Που σημαίνει νέα κέρδη…

Στο αμιγώς επιχειρηματικό «μέτωπο», η κίνηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο να κατοχυρώσει εμπορικά σε Ευρώπη και Αμερική το… προσωνύμιο του δεν άργησε να φέρει την δραστηριοποίηση του στον κλάδο της αθλητικής ένδυσης και των αξεσουάρ με το δικό του brand (η σειρά Giannis «Greek Freak» Antetokoumpo πωλείται, ήδη, στην Ελλάδα και περιλαμβάνει μπλουζάκια, φούτερ, μπουφάν, σορτς, αθλητικές φανέλες, παπούτσια, καπέλα, τσάντες και σακίδια κ.α.), ενώ φέρεται να περιλαμβάνει και άλλες κατηγορίες, όπως υπηρεσίες εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, αθλητικές δραστηριότητες, λειτουργία αθλητικών κατασκηνώσεων, αθλητική εκπαίδευση και προπόνηση στον τομέα του μπάσκετ.

Χορηγοί σε ΗΠΑ και Ελλάδα

Στο προσωπικό του χαρτοφυλάκιο του Έλληνα διεθνούς περιλαμβάνονται πολλές άλλες μεγάλες συνεργασίες με χορηγούς ή διαφημιζόμενους, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ελλάδα.

Οι μετοχές του δις MVP του NBA  έχουν σημειώσει  limit up.  Έτσι εκτός από την μακρόχρονη συνεργασία του με τη NIKE, ο Αντετοκούνμπο έχει υπογράψει συμβόλαια με τις Hulu, 2k Sports (ως κεντρικό πρόσωπο στο NBA 2K19 video game), Metro by T-Mobile, JBL, Tissot, Kronos Foods κ.ά.

Είναι, επίσης, ambassador της BMW και για αυτό τον λόγο τον βλέπουμε συχνά να οδηγεί πολυτελή μοντέλα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας όπως τα εντυπωσιακά i8 και Χ6. Δυο άλλες top συνεργασίες του είναι με την κινεζική TCL, για την συμμετοχή του στα διαφημιστικά σποτ για τις νέες σειρές των τηλεοράσεων της και την GFG (Greek From Greece) café-cuisine για την προβολή της στην Αμερική.

«Κερασάκι στην τούρτα», το deal του 2020 με την Disney για την κινηματογραφική ταινία που θα γυρίσει ο «γίγαντας» του διεθνούς entertainment με θέμα την πορεία του Γιάννη και της οικογένειας του από τα δύσκολα χρόνια, ως την κορυφή του κόσμου. Στα διαφημιστικά έσοδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν και οι συνεργασίες του με ελληνικούς ομίλους.