Από τη φτώχεια στην ευημερία: Κάποιοι NBA rookies δυσκολεύονται να διαχειριστούν τη φήμη και την περιουσία τους

Από τη φτώχεια στην ευημερία: Κάποιοι NBA rookies δυσκολεύονται να διαχειριστούν τη φήμη και την περιουσία τους
Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (C) scores ahead of Charlotte Hornets forward-centre Cody Zeller (L) during the NBA basketball match between Milwaukee Bucks and Charlotte Hornets at The AccorHotels Arena in Paris on January 24, 2020. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) Photo: AFP
Από την ακραία φτώχεια στον υπερβολικό πλούτο...

Όταν ένας νεαρός αθλητής επιλέγεται για το ΝΒΑ – όπως συνέβη με 58 παίκτες την περασμένη εβδομάδα – συχνά αυτό θεωρείται ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή του, λόγω των χρημάτων.

Οι μισθοί για τους εκλεκτούς του πρώτου γύρου του ντραφτ φέτος αναμένεται να κυμανθούν από περίπου 2,4 εκατομμύρια δολάρια στο χαμηλότερο επίπεδο έως 12 εκατομμύρια δολάρια στην κορυφή. Αυτό είναι πολύ για να το διαχειριστεί ένας νέος άνθρωπος. Οι τρεις νεότεροι υποψήφιοι φέτος ήταν 18 ετών τη στιγμή του ντραφτ.

Ίσως για κάποιους παρατηρητές, οι μεγάλοι μισθοί να φαίνονται σαν να πρέπει να απαλύνουν τους νεαρούς παίκτες από τις όποιες οικονομικές δυσκολίες ή κοινωνικές προκλήσεις μπορεί να αντιμετώπισαν μεγαλώνοντας. Αλλά κουβεντιάζοντας με προπονητές του ΝΒΑ, εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων του ΝΒΑ και πρώην παίκτες του ΝΒΑ, ανακαλύπτει κάποιος ότι δεν είναι πάντα τόσο εύκολο.

«Η φτώχεια είναι ένα τραύμα, και υπάρχουν πολλά δεδομένα που το υποστηρίζουν αυτό», σημειώνει ένας εκπρόσωπος του σωματείου του ΝΒΑ. «Οι άνδρες ουσιαστικά έχουν κίνητρο να μην λένε τίποτα, να είναι σκληροί, να είναι …’άντρες’, και αυτή η μάσκα είναι αυτό που ονομάζω αόρατα τατουάζ. Μιλάμε για σεξουαλικό τραύμα, φυλάκιση, συζυγική βία, αλκοόλ ή βία συμμοριών».

Βεβαίως, αυτά τα ζητήματα δεν αφορούν μόνο τους επαγγελματίες καλαθοσφαιριστές και επηρεάζουν τους αθλητές και σε άλλα αθλήματα.

Μέσω του ντραφτ, οι νέοι παίκτες του ΝΒΑ μπορεί να εκτοξευθούν σε αστρονομικά υψηλότερη φορολογική κλίμακα εν μία νυκτί. Όμως, το γεγονός ότι έγιναν στιγμιαία εκατομμυριούχοι δεν σημαίνει ότι θα μεταβούν εύκολα σε μια ζωή ευημερίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για παίκτες που αντιμετώπισαν τις αντιξοότητες της φτώχειας στην παιδική τους ηλικία ή που μεγάλωσαν σε κοινότητες με χαμηλό εισόδημα.

Ένας πρώην παίκτης του ΝΒΑ, ο οποίος αποσύρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 2010, τονίζει ότι οι rookies μπορεί να δυσκολευθούν να σπάσουν τους δεσμούς με φίλους που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την καριέρα τους.

«Θα νιώθω πάντα στενό δεσμό με την κοινότητα στην οποία μεγάλωσα και ξέρω ότι οι άνθρωποι απ’ έξω μπορεί να μην το καταλαβαίνουν αυτό», μου είπε ο παίκτης. «Έτσι, παρόλο που οι νέοι μου προπονητές ή ο ατζέντης μου μπορεί να μου πουν να σταματήσω να κάνω παρέα με τους παλιούς μου φίλους, δεν είναι τόσο απλό».

Ο παίκτης θυμάται ότι όταν ήταν rookie, αυτό που χρειαζόταν τότε ήταν «κάποιος από αυτόν τον καινούργιο κόσμο που πραγματικά είχε περάσει αυτή τη μετάβαση για να βοηθήσει, γιατί σίγουρα έκανα πολλά λάθη». Συγκεκριμένα, δυσκολευόταν να κόψει τους δεσμούς του με παλιούς γνωστούς που εξακολουθούσαν να εμπλέκονται σε εγκληματικές πρακτικές.

Το ΝΒΑ -γνωρίζοντας σαφώς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεαροί παίκτες- προσφέρει ένα τετραήμερο  πρόγραμμα μετάβασης για τους νεαρούς αθλητές ώστε να εγκλιματιστούν στη νέα τους ζωή ως επαγγελματίες μπασκετμπολίστες. Μεταξύ άλλων, οι ομιλητές συμβουλεύουν τους νεαρούς παίκτες να αποφεύγουν τις παγίδες που σχετίζονται με τα όπλα, τα ναρκωτικά και τις σεξουαλικές σχέσεις με θαυμάστριες.

Ορισμένοι διερωτώνται αν το τετραήμερο workshop είναι αρκετό ή αν χρειάζεται μια πιο διαρκής προσπάθεια. Μεταξύ των σκεπτικιστών είναι και ένας πρώην προπονητής ενός παίκτη του ΝΒΑ που μπήκε στη φυλακή αφότου καταδικάστηκε για κακούργημα.

«Είναι σαν να λέμε ‘κοίτα, σου δώσαμε την πληροφορία και τώρα την έχεις εσύ, επειδή είσαι ένας ενήλικας’», δήλωσε ο πρώην προπονητής. «Αλλά παρόλο που ήταν ενήλικας, ήταν ακόμα νέος και είχε πολλές ευκαιρίες να πάρει κάποιες κακές αποφάσεις, τις οποίες προφανώς πήρε», είπε για τον παίκτη που πήγε στη φυλακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com