Από τι προκαλούνται τα κόκκινα σημάδια στα σώματα των αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων;

Από τι προκαλούνται τα κόκκινα σημάδια στα σώματα των αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων;

Μεγάλοι κόκκινοι μώλωπες παρατηρήθηκαν στα σώματα των αθλητών προκαλώντας ερωτηματικά.

Παρακολουθώντας τη μεγαλη γιορτή του αθλητισμού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται φέτος στο Ρίο, παρατηρήσαμε σε πολλούς αθλητές, το ίδιο -εμφανέστατο- σύμπτωμα.  Μεγάλοι κόκκινοι στογυυλοί μώλωπες, σε πολλά σημεία του σώματος αλλά κυρίως στην πλάτη και στα χέρια.

Αυτές οι ιδιότυπες μελανιές, σύμφωνα με την εξήγηση του NBC, είναι το αποτέλεσμα μιας θεραπευτικής τεχνικής που ονομάζεται «cupping» και έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια.

Η τεχνική αυτή,  χρονολογείται από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου, της Κίνας και των πολιτισμών της Μέσης Ανατολής. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος, καθώς αυξάνει τη ροή του αίματος σε συγκεκριμένα σημεία,  βοηθάει στην ανακούφιση των κουρασμένων μυών αλλά χρησιμοποιείται και για συμπτώματα όπως είναι  0 βήχας, η τοπική παράλυση, η δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και στην ακμή.

Στην περίπτωση των αθλητών, οι «κούπες» συνδέονται με μία αντλία, η οποία αφαιρεί τον αέρα και επιτρέπει την αναρρόφηση του δέρματος. Αυτό δημιουργεί τις μελανιές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να κρατήσουν μέχρι και εβδομάδες.

Στην Ελλάδα η τεχνική αυτή θυμίζει περισσότερο τις «βεντούζες» που εφαρμόζονται στην πλάτη για να απορροφήσουν το κρύωμα. Στην περίοδο της Κατοχής, μάλιστα, ήταν η συνήθης μέθοδος αντιμετώπισης της πνευμονίας και άλλων σχετικών νοσημάτων.

Πάντως, σύμφωνα με το CNN, δεν υπάρχουν σαφή κλινικά αποτελέσματα που να πιστοποιούν το αν τελικά η μέθοδος αυτή έχει ευεργετικές ιδιότητες.