Από την εξόρυξη ως τη δαπάνη, οι αναδυόμενες αγορές πρωτοστατούν στα κρυπτονομίσματα

Από την εξόρυξη ως τη δαπάνη, οι αναδυόμενες αγορές πρωτοστατούν στα κρυπτονομίσματα
ethereum Photo: pixabay.com
Από την Κολομβία και την Κένυα έως την Ουκρανία, οι αναδυόμενες αγορές πρωτοστατούν στην εξόρυξη, το εμπόριο και τη δαπάνη κρυπτονομισμάτων.

της Sophie Mellor

Με εξαίρεση τις ΗΠΑ, μια νέα έκθεση της Bank of America διαπίστωσε ότι οι κορυφαίες 10 χώρες στις περισσότερες κατηγορίες αξιολόγησης της χρήσης των κρυπτονομισμάτων – υψηλότερο ποσοστό υιοθέτησης, υψηλότερος όγκος συναλλαγών και υψηλότερο επίπεδο εξόρυξης – είναι όλες χώρες αναδυόμενων αγορών.

Οι ηγέτιδες δυνάμεις περιλαμβάνουν την Κίνα, την Κολομβία, την Ινδία, το Καζακστάν, την Κένυα, τη Νιγηρία, τη Νότια Αφρική, την Ουκρανία και το Βιετνάμ.

Όταν εξετάζουμε πιο συγκεκριμένα το Bitcoin, οι αναδυόμενες αγορές εξακολουθούν να εμφανίζονται μεταξύ εκείνων με τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών σε Bitcoin, με τη Ρωσία, τη Νιγηρία και την Κίνα πίσω από τις ΗΠΑ, αλλά μπροστά από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Λόγω της δημοτικότητάς τους στη χρήση συναλλαγών μικρής κλίμακας και στις μεταφορές προς και από εργαζόμενους στο εξωτερικό, τα ψηφιακά νομίσματα έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα στις αναδυόμενες αγορές, ανέφεραν οι αναλυτές της Bank of America.

Όσον αφορά την εξόρυξη, η Κίνα παίρνει το μερίδιο του λέοντος, δημιουργώντας τα δύο τρίτα όλων των κρυπτονομισμάτων στην περιοχή της Σινγιάνγκ. Στο hashrate, η Κίνα ακολουθείται από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, το Καζακστάν, τη Μαλαισία και το Ιράν.

Δεδομένης της ισχυρής υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων στις αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με την έκθεση, αυτές οι αγορές θα είναι επίσης πιθανότατα ηγέτες στην υιοθέτηση ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών (CBDC), τα οποία, σύμφωνα με την Bank of America, αυξάνουν τη χρηματοοικονομική συμπερίληψη και την αποτελεσματικότητα των πληρωμών.

Σε μέρη όπου γίνονται μεταφορές σε φτωχούς και απαιτείται βελτιωμένη διαφάνεια, πολλές κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Καζακστάν, της Κένυας και της Ουκρανίας, εισάγουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα για να αντικαταστήσουν τα κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), είναι πιθανό ότι το ένα πέμπτο των κεντρικών τραπεζών θα εκδώσουν ψηφιακά νομίσματα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και ότι τα πιο προηγμένα από αυτά θα φιλοξενηθούν από αναδυόμενες αγορές. Η BIS σημείωσε επίσης ότι τα πιο προχωρημένα πρότζεκτ εκτελούνται επί του παρόντος από την Κίνα και την Κορέα.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Αμερικής προειδοποιεί τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί, υποστηρίζοντας ότι η άνοδος των ψηφιακών νομισμάτων θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει το φυσικό νόμισμα μιας χώρας μέσω της δολαριοποίησης και του πληθωρισμού.

Πηγή: fortune.com