Από το κακό στο χειρότερο το τουρκικό νόμισμα – Υποτιμήθηκε στις 10,4 λίρες ανά δολάριο

Από το κακό στο χειρότερο το τουρκικό νόμισμα – Υποτιμήθηκε στις 10,4 λίρες ανά δολάριο

Έναν δρόμο άνευ επιστροφής κατάρρευσης φαίνεται πως έχει πάρει η τουρκική λίρα τους τελευταίους μήνες, με το νόμισμα να πιέζεται από το ισχυρό δολάριο, τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και την εντελώς ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που ασκεί η κεντρική τράπεζα λόγω των επιταγών και της βούλησης του προέδρου Ερντογάν.

Μάλιστα, εν όψει και της νέας περικοπής του βασικού επιτοκίου, η λίρα συνέχισε για έβδομη ημέρα το καθοδικό σερί της, χάνοντας στις 17 Νοεμβρίου -1,3% έναντι του δολαρίου (απώλειες 9% από τις αρχές του μήνα). Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ένα δολάριο ισοδυναμούσε με 10,3547 τουρκικές λίρες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν πλειάδα οικονομολόγων, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, στη συνάντηση πολιτικής της την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, αναμένεται να αποφασίσει περικοπή του βασικού επιτοκίου κατά 100 έως 200 μονάδες βάσης (από το 16% που ισχύει σήμερα).

Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη μείωση, καθώς είχε προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες περιστολή του επιτοκίου κατά 300 μονάδες βάσης.

Σχεδόν όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών σημείωσαν πτώση έναντι του δολαρίου, ωστόσο η τουρκική λίρα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών το 2021, χάνοντας σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της από την αρχή του έτους.