Από το ρόδι στο ψηφιακό εργοστάσιο: Η ιστορία της οικογένειας Χριστοδούλου στον κόσμο των ελληνικών χυμών

Από το ρόδι στο ψηφιακό εργοστάσιο: Η ιστορία της οικογένειας Χριστοδούλου στον κόσμο των ελληνικών χυμών
Η εταιρεία που μέσα στην κρίση επένδυσε 12 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή της μετάβαση, δείχνει τον τρόπο του νέου επιχειρείν.

Από το 2011 έχει μπει στο ψυγείο του Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα της Οικογένειας Χριστοδούλου με τους φρέσκους φυσικούς χυμούς. Ωστόσο, η επιχειρηματική  ιστορία της οικογένειας  ανάγεται αρκετές δεκαετίες πίσω, στο 1955, όταν ο Ιδρυτής της CBH, Γιάννης Χριστοδούλου, αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί στην επεξεργασία και την τυποποίηση φρέσκων φρούτων, αρχικά  πορτοκαλιού και λεμονιού και στη συνέχεια πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως είναι το βερίκοκο και το ροδάκινο.

Η CHB παράγει χυμούς, πουρέδες φρούτων, βάσεις και μίγματα χυμών, φρουτοπαρασκευάσματα,  κονσερβοποιημένα φρούτα, βιολογικά προϊόντα καθώς και εμφιαλωμένους χυμούς  ιδιωτικής ετικέτας . Τα τελευταία χρόνια έχει λανσάρει  στην λιανική αγορά  μια σειρά χυμών (ψυγείου, βιταμινούχοι και βιολογικοί) με την επωνυμία  «Οικογένεια Χριστοδούλου» που σημειώνουν μεγάλη ζήτηση.

Από την αρχή της σύστασης της η CHB είχε εξαγωγικό χαρακτήρα και στόχευε στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με ηχηρά ονόματα από το χώρο των τροφίμων. Σήμερα οι εξαγωγές ανέρχονται στο 80% του τζίρου με το ελληνικό brand να έχει παρουσία σε 90 χώρες του εξωτερικού. Πιο δυνατές θεωρούνται οι ασιατικές αγορές και η διοίκηση διερευνά διαρκώς την επέκτασή της σε νέα σημεία.

Σταθμός στην εξέλιξη της οικογενειακής επιχείρησης ήταν το 2003, όταν ο Νίκος Χριστοδούλου μαζί με τα τρία αδέρφια του, Γιώργο Μιχάλη και Αλέξανδρο, ανέλαβαν το δύσκολο εγχείρημα του επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας της εταιρείας. Νέο «αίμα» με φρέσκιες ιδέες και όραμα αναλαμβάνει την ηγεσία εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή. Εκείνη την περίοδο πραγματοποιείται η επέκταση στο Ναύπλιο και η εξαγορά του δεύτερου εργοστασίου στην Θεσσαλονίκη, επένδυση η οποία τους επέτρεψε να αυξήσουν τον αριθμό των προς επεξεργασία και τυποποίηση φρούτων, από 4 σε 17!

«Συλλέγουμε τους θησαυρούς  της ελληνικής γης και τους βάζουμε στο μπουκάλι. Έχουμε όραμα να γίνουμε η πρώτη επιλογή των πελατών. Για την οικογένεια Χριστοδούλου η αριστεία δεν είναι απλή πράξη, αλλά συνήθεια» λέει στο fortunegreece.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της CHB, Νίκος Χριστοδούλου, υπογραμμίζοντας πως καθημερινά η εταιρεία  του δίνει εξετάσεις στην αγορά προσπαθώντας να γίνεται ολοένα και καλύτερη, προσφέροντας στον καταναλωτή, όχι έναν ακόμα χυμό, αλλά υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα.

Το 2011 , μέσα στην κρίση, σε ένα διάστημα όπου οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ισχυρίζονταν ότι η αγορά των χυμών ήταν «πεθαμένη», τα αδέρφια Χριστοδούλου παίρνουν την απόφαση να τοποθετήσουν στο ράφι χυμό ρόδι με την ομώνυμη επωνυμία. «Η κίνηση αυτή θα σας έλεγα ότι, όχι μόνο δεν ήταν ρίσκο, αλλά μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία για εμάς, όταν όλοι οι μεγάλοι παίχτες κατέγραφαν απώλειες κοντά στο 37%, εμείς κερδίζαμε μερίδια. Επιλέξαμε το ρόδι γιατί δεν υπήρχε ανταγωνισμός» λέει χαρακτηριστικά.

Αποκαλύπτει πως η ιδέα για το ρόδι του ήρθε ξαφνικά στο μυαλό κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στην Ινδία. «Ήμασταν στο αεροπλάνο με τον αδερφό μου, όταν ξαφνικά του είπα: “Το βρήκα τι θα κάνουμε, θα φτιάξουμε χυμό ρόδι και ξέρω και πώς θα το κάνουμε”. Πήρα χαρτί και μολύβι και άρχισα να σχεδιάζω το μηχάνημα που θα επεξεργαζόταν το συγκεκριμένο φρούτο».

Ο ίδιος Μηχανολόγος Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές GMP executive education στο Χάρβαρντ είχε το know how για κατασκευάσει το κατάλληλο μηχάνημα που θα μπορούσε να εκχυλίσει το ρόδι παίρνοντας στο 100% τις θρεπτικές του βιταμίνες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Οικογένεια Χριστοδούλου διαθέτει δικό της engineering housing department και ο μηχανολογικός εξοπλισμός έχει φτιαχτεί από την ομάδα της.

Όπως εξηγεί ο κ. Χριστοδούλου, αυτό που κάνει το χυμό του να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό είναι η επαναστατική μέθοδος εκχύλισής του. «Παίρνουμε το χυμό τρυπώντας τον καρπό με ειδικές βελόνες, χωρίς να ακουμπάμε καθόλου το κουκούτσι στο εσωτερικό, αποφεύγοντας έτσι τη στιφάδα στη γεύση. Το πιο σημαντικό είναι ότι καταφέρνουμε να έχουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά» τονίζει.

Επενδύσεις 12 εκατ. ευρώ μέσα στην κρίση

Για τη χρήση που έκλεισε στις 30 Ιουνίου 2019 ο τζίρος της εταιρείας διαμορφώθηκε  στα 35, 7 εκατομμύρια ευρώ ενώ για το 2020 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση της τάξης του 15%. Στα εργοστάσια χρησιμοποιούνται 100% ελληνικές πρώτες ύλες οι οποίες συλλέγονται από διάφορα μέρη της χώρας με την  παραγωγή της CHB, σε ετήσια βάση, να διαμορφώνεται στα 130 εκατομμύρια φρούτα. Σε ότι αφορά το μερίδιο αγοράς στην κατηγορία των χυμών ανέρχεται σε 12% ενώ στο ρόδι η Οικογένεια Χριστοδούλου είναι leader με ποσοστό 55%. Υπάρχουν συνολικά 21 μοναδικές γεύσεις χυμών και 29 κωδικοί με πιο εμπορικούς το ρόδι και τη δίλιτρη συσκευασία χυμού πορτοκάλι. Τέλος στην Οικογένεια Χριστοδούλου απασχολούνται 250 μόνιμοι εργαζόμενοι και 700 εποχιακοί.

Εν μέσω κρίσης και με επιβεβλημένα τα capital control τα αδέρφια Χριστοδούλου επένδυσαν 12 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αξιοποιήθηκαν για τη δημιουργία του ψηφιακού εργοστάσιου. «Το μεγάλο στοίχημα είναι η μετατροπή μιας οικογενειακής εταιρείας σε οργανισμό. Ήδη εδώ και μία δεκαετία είχαμε υιοθετήσει digital φιλοσοφία και είχαμε καταργήσει τα χαρτιά. Το 2015 φτιάξαμε το πρώτο ψηφιακό εργοστάσιο το οποίο είναι εξοπλισμένο όλο με τάμπλετ και δεν υπάρχουν διακόπτες. Με αυτό τον τρόπο συλλέγουμε μετρικά στοιχεία για να συγκρίνουμε την παραγωγική διαδικασία λεπτό προς λεπτό. Επίσης προσπαθούμε να εισάγουμε την τεχνολογία blockchain για τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας» επισημαίνει.

Δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα προηγούμενα χρόνια έγινε αρκετή δουλειά με πολλές θυσίες και πως πλέον έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να κεφαλαιοποιήσει η χώρα και οι επιχειρήσεις της την προσπάθεια που καταβλήθηκε. Παράλληλα, αναγνωρίζει πως υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες, για να καταστεί η Ελλάδα μια πιο εξαγωγική και πιο ποιοτική χώρα. Όμως για να πάμε μπροστά και να αναπτυχθούμε θα πρέπει να έχουμε, όπως λέει, ως λαός, υπομονή, επιμονή και εσωτερική πειθαρχία.

Μιλώντας για το επιχειρείν και τα στοιχεία που κάνουν έναν επιχειρηματία να ξεχωρίσει, ο κ. Χριστοδούλου πιστεύει ότι πρέπει να έχει όραμα, να παίρνει το ρίσκο, όταν χρειάζεται, να ξέρει πώς να κερδίζει χρήματα και να είναι υπεύθυνος απέναντι στην κοινωνία.