Από τον Καραΐσκάκη στο «Καραΐσκάκη»: Η μάχη του Φαλήρου και ο θάνατος του Καραϊσκάκη

To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων – συζητήσεων όπου η Ιστορία συναντάει τις Ιστορίες του Πειραιά.

To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στο πλαίσιο του κύκλου Ιστορίες του Πειραιά διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων – συζητήσεων όπου η Ιστορία συναντάει τις Ιστορίες του Πειραιά.

Η Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ανοίγει τον κύκλο αυτών των συζητήσεων την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, στις 7μμ στο Φουαγέ του ΔΘΠ με θέμα Από τον Καραΐσκάκη στο «Καραΐσκάκη»:η μάχη του Φαλήρου και ο θάνατος του Καραϊσκάκη

Σύντομη παρέμβαση θα κάνει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κλάδης για το «Καραισκάκη».

Την επιμέλεια των εκδηλώσεων «Ιστορίες του Πειραιά … και Ιστορία» έχει η Αγγελική Φωτοπούλου, Δ/ντρια Ερευνών στο ΕΚ Αθηνά.

Από τον Καραϊσκάκη στο «Καραΐσκάκη»: η μάχη του Φαλήρου και ο θάνατος του Καραϊσκάκη

Η πορεία και ο θάνατος του Καραϊσκάκη (στον Πειραιά) είναι μια γοητευτική, δύσκολη και σκοτεινή ιστορία, που συνδέεται με την ιστορία της χώρας και δίνει στοιχεία για την κατανόηση της πορείας αυτής.

Με αφορμή το τοπόσημο – γήπεδο Καραϊσκάκη και ότι αυτό φέρει ως μύθο και ως πειραιώτικη αναφορά (το ποδηλατοδρόμιο των λαϊκών στρωμάτων, το γήπεδο του Ολυμπιακού και του Εθνικού) συναντάμε/γνωρίζουμε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον ήρωα της Επανάστασης, τον Αρχιστράτηγο, με την ιδιόμορφη πορεία και το τέλος του κοντά στο χώρο που υψώνεται τώρα το γήπεδο.

Ο Καραϊσκάκης και το «Καραισκάκη». Αόρατα νήματα που κάπου συμπλέκονται. Ο Καραϊσκάκης, ο αθυρόστομος, ο αγωνιστής, ο διαφορετικός και το ιστορικό γήπεδο, που φέρει τ’ όνομά του, με την πολύχρονη και πολύπλευρη ιστορία συναντώνται στη συλλογική μνήμη στοιχειώνοντας την πόλη.