Η ΑΒ Βασιλόπουλος βγήκε πιο ισχυρή από την κρίση

Η ΑΒ Βασιλόπουλος βγήκε πιο ισχυρή από την κρίση

Ο  Λεωνίδας Βρεττάκος, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, μιλά για τις επενδύσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά και για τους επόμενους στόχους. 

Είναι από τις εταιρείες που έχουν αφήσει γερά το αποτύπωμά τους στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και συνεχίζουν τις επενδύσεις στην ελληνική αγορά έχοντας στο πλευρό τους το όνομα μιας μεγάλης πολυεθνικής όπως η Delhaize. Από τις αρχές του 2014 μέχρι και σήμερα έχουν ανοίξει συνολικά 11 εταιρικά καταστήματα και 5 καταστήματα franchise με την διοίκηση να συνεχίζει ακάθεκτη την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου.

Δυνατό όπλο είναι στα χέρια της οι 11.000 εργαζόμενοι, αλλά και το γεγονός ότι μπορεί να προσφέρει στον καταναλωτή ακόμη και του «πουλιού το γάλα». Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει ανακοινώσει για την τρέχουσα χρονιά επενδύσεις άνω των 75 εκατ. ευρώ και προσβλέπει σε καθαρές πωλήσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ για το 2015. Ο κύριος Λεωνίδας Βρεττάκος, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής της ΑΒ Βασιλόπουλος, είναι το πρόσωπο που διοικεί μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη χώρα μας και όπως αναφέρει στο fortunegreece.com φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που η αγορά δεν θα καταγράψει αρνητικό πρόσημο.

Μολονότι, τα τελευταία 4 χρόνια η αγορά των τροφίμων έχει συρρικνωθεί κατά 30%, αρκετές αλυσίδες έχουν βάλει λουκέτο και άλλες εξετάζουν τη δημιουργία βιώσιμων επενδυτικών σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων, για την ΑΒ Βασιλόπουλος η κρίση στάθηκε ως μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη του δικτύου της και την ενδυνάμωση της θέσης της στην εγχώρια αγορά.

Κύριε Βρεττάκο η AΒ Βασιλόπουλος συμπλήρωσε 75 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην ελληνική αγορά. Από την μέχρι στιγμής εμπειρία σας που αποδίδετε το γεγονός ότι σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρότερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ στη χώρα;
Η ΑΒ Βασιλόπουλος έγινε μία από τις ισχυρότερες εταιρίες στην Ελλάδα, γιατί ακολουθεί πιστά και με συνέπεια μία μακροχρόνια στρατηγική, που της επιτάσσει να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό (που είναι και το μεγαλύτερο περιουσιακό της στοιχείο) να συντηρεί και να διατηρεί σε άριστη κατάσταση το δίκτυο των καταστημάτων της (μέσα από ανακαινίσεις και ανανέωση των concept), αλλά και να μην συμβιβάζεται στην ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει για χάρη της φθηνής τιμής. Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στη βασική μας αρχή, που τοποθετεί τον πελάτη στο κέντρο του ενδιαφέροντος μας.

Πώς είναι η αίσθηση του να διοικεί κανείς μια εταιρεία σαν την ΑΒ Βασιλόπουλος. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι σας, δεδομένης και της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά;
Αρχικά να αναφέρω ότι η Διοίκηση της ΑΒ Βασιλόπουλος είναι μία ισχυρή και δεμένη ομάδα ανθρώπων. Την προσπάθεια αλλά και τα αποτελέσματα όμως, τα μοιραζόμαστε μαζί με όλες τις «υπο-ομάδες» των εργαζομένων σε κάθε Διεύθυνση των κεντρικών γραφείων και σε κάθε κατάστημα μας. Η λέξη φόβος δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο μας, υπάρχει η δημιουργική αγωνία, έτσι ώστε οι 11.000 εργαζόμενοι/ οικογένειες που εργάζονται στην εταιρία μας να αισθάνονται ασφαλείς και χαρούμενοι με αυτό που κάνουν. Αντίστοιχα και για τους πελάτες μας που θέλουμε να νιώθουν ευχαριστημένοι μετά από κάθε επίσκεψη στα καταστήματα μας. Προτιμήσαμε να δούμε την οικονομική αβεβαιότητα ως ευκαιρία για να αναπτύξουμε το δίκτυο μας, και να προσφέρουμε ποιοτικά προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές σε όλο και περισσότερους καταναλωτές.

Λόγω της μακροχρόνιας στρατηγικής που ακολουθούμε, η εταιρία μας βρέθηκε να αντιμετωπίζει την κρίση, όχι μόνο με στέρεες βάσεις, αλλά και με την ικανότητα και τα εφόδια να ανταπεξέλθει και να γίνει πιο ισχυρή. Πατάμε στη γη, σεβόμαστε τον ανταγωνισμό και συνεχίζουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα.

Ποιος θεωρείτε ότι ήταν ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της κρίσης στον κλάδο σας; Εκτιμάτε ότι έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο νέων λουκέτων και συγχωνεύσεων;
Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος στον κλάδο μας είναι η μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών και κατά συνέπεια η μείωση των αγορών του από τα super-market. Η αγορά τροφίμων έχει μειώθεί κατά 30% τα τελευταία 4 χρόνια. Λόγω του ότι η «πίτα έχει μικρύνει» είδαμε στην αρχή κάποιες συγχωνεύσεις και κάποια λουκέτα. Όχι όμως στον βαθμό που θα περίμενε κανείς με τις συνθήκες μίας τέτοιας οικονομικής ύφεσης. Για το μέλλον δεν μπορεί κανείς να κάνει κάποια πρόβλεψη, αξίζει όμως να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές αλυσίδες για το μέγεθος της Ελλάδας σε σύγκριση με αντίστοιχες χώρες του εξωτερικού, οπότε ίσως αυτό να υποδεικνύει κάτι.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 75 εκατ. ευρώ εντός του 2014, οι οποίες θα αφορούν στη δημιουργία νέων καταστημάτων και την αναμόρφωση παλαιών. Σε τι φάση βρίσκεται η υλοποίησή τους και πόσες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν;
Από τις αρχές του 2014 μέχρι και σήμερα ανοίξαμε 11 εταιρικά καταστήματα AB και 5 καταστήματα franchise. Μέχρι το τέλος του έτους θα προχωρήσουμε στο το άνοιγμα 10 ακόμα εταιρικών καταστημάτων ΑΒ και ακόμα 3 καταστημάτων franchise. Επίσης υπάρχουν και τα καταστήματα Shop & Go στα πρατήρια της Shell, όπου ήδη έχουν ανοίξει 2 και αναμένονται να ανοίξουν άλλα 4 μέχρι τέλος έτους.

Πώς βλέπει ο όμιλος Delhaize τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά και ποιες οι προσδοκίες του;
Οι επιδόσεις μας, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν πείσει τους συνεργάτες μας στον Όμιλο ότι η στρατηγική που ακολουθούμε είναι η κατάλληλη για την εκπλήρωση των στόχων του. Προσδοκία τόσο της Delhaize όσο και δική μας είναι όχι μόνο να ανταποκριθούμε με επιτυχία σε αυτό το τόσο απαιτητικό περιβάλλον, αλλά να βγούμε νικητές από την αστάθεια που επικρατεί παγκοσμίως και παράλληλα να μεγαλώσουμε τα μερίδιά μας και τις πωλήσεις μας στη χώρα.

Η περυσινή χρονιά κύλησε ομαλά με καθαρές πωλήσεις ύψους 1,741 εκατ. ευρώ . Τι αναμένετε για φέτος;
Αυτό που παρατηρείται γενικά στον κλάδο των τροφίμων είναι μία συγκράτηση της πτώσης και μία τάση για σταθεροποίηση. Αναμένουμε το 2014 να είναι η πρώτη χρονιά χωρίς περαιτέρω πτώση της αγοράς γενικότερα. Όσον αφορά την ΑΒ, τόσο το 2014 όπως και τα προηγούμενα χρόνια στοχεύουμε να έχουμε ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς ώστε να φτάσουμε το 2015 σε € 2 δισ καθαρές πωλήσεις. Επίσης το τριετές πλάνο ανάπτυξης μας περιλαμβάνει τη συνέχιση των επενδύσεων, με την ίδια ένταση καθώς το άνοιγμα νέων καταστημάτων, ιδιόκτητων και franchise. Τέλος, ψηλά στις προτεραιότητές μας παραμένει η ανάπτυξη νέων προγραμμάτων προσφορών και οι μειώσεις τιμών, πάντα προς όφελος του καταναλωτή.

Η κρίση συντέλεσε στην ενίσχυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Τι ποσοστό του τζίρου προέρχεται από τα συγκεκριμένα είδη;
Για την χρονιά που πέρασε στους κωδικούς προϊόντων ταχείας μετακίνησης (FMCGs), τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αποτέλεσαν το 15% των συνολικών πωλήσεων, ενώ για την εταιρεία μας ο αριθμός αυτός ανήλθε στο 20%. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας εν γένει είναι μία κατηγορία τροφίμων που προτιμάται πλέον από μεγαλύτερη μερίδα καταναλωτών σε σχέση με παλαιότερα. Το προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της ΑΒ Βασιλόπουλος τυγχάνουν διαχρονικά ιδιαίτερης αποδοχής από τους πελάτες μας, καθώς είναι αυτοτελή και με ιδιαίτερα γνωρίσματα, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αγοράς. Αυτό εκτιμώ ότι είναι αποτέλεσμα της ανάγκης των καταναλωτών για φθηνότερα και εξίσου ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα.

Υπάρχουν στα σκαριά σχέδια που να αφορούν σε κινήσεις που θα δώσουν ένα μεγαλύτερο προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών σας;
Το προβάδισμα δεν το δίνουν οι κινήσεις εντυπωσιασμού που πιθανά να αποπροσανατολίσουν από τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρίας. Στόχος μας είναι να είμαστε πρώτοι στην προτίμηση των καταναλωτών, που είναι και το σημαντικότερο για ένα λιανέμπορο. Είμαστε σε θέση να εξετάζουμε όλες τις «ευκαιρίες» που ταιριάζουν στον στρατηγικό μας σχεδιασμό για ανάπτυξη.

Η εταιρεία έχει λάβει αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό της. Πόσο πιο ψηλά ανεβαίνει ο πήχης; Ποιοι οι επόμενοι στόχοι;
Κάθε μέρα, κάθε χρόνο, στοχεύουμε όλο και ψηλότερα και οι διακρίσεις που λαμβάνουμε είναι πάντα για εμάς κίνητρό για να προσπαθούμε περισσότερο και να τις επαναλαμβάνουμε όντας βελτιωμένοι κάθε φορά. Ο πήχης ήταν πάντα ψηλά και ο στόχος είναι να είμαστε συνεπείς στις προσδοκίες που δημιουργούμε αλλά και να βρισκόμαστε δυναμικά στο πλευρό όλων όσων σχετίζονται με τη δραστηριότητα μας. Από τους καταναλωτές μέχρι τους εργαζόμενους και από τους συνεργάτες μας έως τους πολλούς μικρούς έλληνες παραγωγούς που μας προσφέρουν τα προϊόντα τους από κάθε γωνιά της χώρας.

Διαβάστε ακόμα:

To επιχειρηματικό «τάμα» του «Mr Dorna» στην Ελλάδα

Η Ελληνίδα που έβαλε αρχαιοελληνικά σανδάλια στα πόδια όλου του πλανήτη

O «κρυμμένος» Έλληνας δισεκατομμυριούχος