Αποχωρεί ο επικεφαλής σχεδιασμού της Apple- Τα αίτια της απόφασής του

Αποχωρεί ο επικεφαλής σχεδιασμού της Apple- Τα αίτια της απόφασής του
epa07557384 A Chinese man stands next to an Apple logo outside an Apple Store in Beijing, China, 09 May 2019. On 09 May trade negotiations between the US and China will continue with Chinese Vice-Premier Liu He to visit the United States. Uncertainty continues as US President Donald Trump announced that he would increase punitive tariffs from 10 percent to 25 percent for 200 billion US dollars worth of Chinese products. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τέλος εποχής και αρχή μία νέας για την εταιρεία.

Το τέλος μίας εποχής και την αρχή μίας νέας σηματοδοτεί για την Apple η αποχώρηση του Τζον Άιβι, επικεφαλής σχεδιασμού της εταιρείας. Ο ίδιος σκοπεύει να ιδρύσει την δική του εταιρεία και ο αμερικανικός κολοσσός επιταχύνει την στροφή του, δίνοντας περισσότερη έμφαση πια στις υπηρεσίες παρά στα προϊόντα, όπου ο ανταγωνισμός από φθηνότερες ασιατικές εταιρείες είναι οξύτατος.

Η αποχώρηση του συγκεκριμένου στελέχους έρχεται ύστερα από αρκετά χρόνια κατά τα οποία η εμπλοκή του στις καθημερινές δραστηριότητες της εταιρείας περιοριζόταν συνεχώς, όπως αποκαλύπτουν πηγές από το περιβάλλον του σχεδιαστή στην WSJ. Ακόμη και έτσι πρόκειται για την αποχώρηση του πιο προβεβλημένου στελέχους μετά τον διευθύνοντα σύμβουλο, Τιμ Κουκ, και του ανθρώπου που πιστώνεται τις σχεδιαστικές καινοτομίες του iPhone και άλλων δημοφιλών προϊόντων.

Αναμένεται έτσι να εγείρει ερωτήματα για την δυνατότητα της εταιρείας να αναπτύξει και να προωθήσει νέα προϊόντα, την ώρα που οι πωλήσεις των iPhone βρίσκονται σε τροχιά πτώσης, ύστερα από μία δεκαετία κατά την οποία απογείωναν τα έσοδα και τα κέρδη της Apple.

Είναι όμως γνωστό ότι ο Τιμ Κουκ αναζητεί άλλες πηγές ανάπτυξης εσόδων, εστιάζοντας στις πωλήσεις λογισμικού για εφαρμογές, περιεχόμενου ψυχαγωγίας, χρηματοοικονομικών εργαλείων και άλλων υπηρεσιών. Όσο για τον Άιβι έσπευσε να επισημάνει ότι η Apple θα είναι από τους κυριότερους πελάτες της νέας του εταιρείας. Τη σχεδιαστική ομάδα της οποίας ηγείτο έως σήμερα στην Apple, θα εποπτεύει στο εξής ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων, Τζεφ Γουίλιαμς.