Αποχωρεί το Μπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ

Αποχωρεί το Μπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ

Επιστρέφει στην Τουρκία το πλοίο Μπαρμπαρός που αναζητούσε πετρέλαιο στα ανοιχτά της Κύπρου.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά για το οποίο η Τουρκία είχε εκδώσει παράνομη οδηγία NAVTEX που δέσμευε μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, αποχωρεί από τα ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας με κατεύθυνση προς την Τουρκία.

Όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα marinetraffic.com η οποία καταγράφει την κίνηση των πλοίων, το Μπαραμπαρός απομακρύνεται από την Κύπρο με κατεύθυνση προς την Τουρκία.Το τελευταίο γνωστό λιμάνι στο οποίο είχε σταθμεύσει το πλοίο ήταν αυτό της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Παυλόπουλος: Η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και της ΕΕ

Την ευχή, την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την Κύπρο, να έχει εφαρμοστεί το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος περιόδευσε -συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γεωρκάτζη- σε οδούς της παλιάς πόλης και έφτασε στη νεκρή ζώνη, λίγα μέτρα από το οδόφραγμα που οδηγεί στο κατεχόμενο τμήμα της κυπριακής πρωτεύουσας.

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος, βλέποντας την εγκατάλειψη στη νεκρή ζώνη, όπου άλλοτε ήταν μια ανθηρή περιοχή του κέντρου της Λευκωσίας, εξέφρασε θλίψη γιατί, χώρος της ΕΕ τελεί υπό στρατιωτική κατοχή. Αυτό, τόνισε, δεν μπορεί να ανεκτό. Η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, επισήμανε, είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και της ευρωπαϊκής της πορείας, αλλά και προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Έλληνες της μητροπολιτικής Ελλάδας και οι Έλληνες της Κύπρου, θα αγωνιστούμε σε ένα αραγές μέτωπο, κατέληξε

Ο κ. Παυλόπουλος, είχε σύντομη συνομιλία με καταστηματάρχες, και μαθητές του δημοτικού σχολείου Φανερωμένης, όπου τον υποδέχθηκαν οι ιερείς και το εκκλησιαστικό συμβούλιο. Ο Πρόεδρος άναψε κερί, ενώ οι ψάλτες έψαλλαν το “Τη υπερμάχω”.
Στο τέλος, ο δήμαρχος Λευκωσίας τού απένειμε αναμνηστική πλακέτα για την επίσκεψή του.

 

Πηγή: news247.gr