Αποχώρησε από την Uber ο πρώην CEO, Travis Kalanick

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο συνιδρυτής της εταιρείας προχώρησε στην ρευστοποίηση των μετοχών του, αξίας άνω των 2,5 δισ. δολαρίων και εγκατέλειψε το διοικητικό συμβούλιο.

Ο συνιδρυτής της Uber και πρώην CEO Travis Kalanick αποχωρεί από Δ.Σ. της εταιρείας έχοντας προηγουμένως πουλήσει το σύνολο των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία, κόβοντας τους δεσμούς με αυτή. Προχώρησε σε ρευστοποιήσεις τίτλων αξίας άνω των 2,5 δισ. δολαρίων σε λιγότερο από δυο μήνες. Η ολοκλήρωση των πωλήσεων αφαιρεί ένα βάρος από τον τίτλο που τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1/3 της αξίας με την οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο νωρίτερα φέτος.

Ο Kalanick εκδιώχθηκε από CEO το 2017 μετά από μια σειρά σκανδάλων και δεν ήταν αυτός που οδήγησε την επιχείρηση κατά τη δημόσια προσφορά το Μάιο, μέσω της οποίας η Uber αποτιμήθηκε 82 δισ. δολάρια και μετατράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα success stories στην ιστορία των start ups της Silicon Valley. «Η Uber υπήρξε κομμάτι της ζωής μου τα τελευταία δέκα χρόνια», δήλωσε ο ίδιος. «Στο κλείσιμο της δεκαετίας και με την εταιρεία τώρα εισηγμένη, μοιάζει η σωστή στιγμή για μένα να εστιάσω στις σημερινές δουλειές μου και να επιδιώξω φιλανθρωπικούς σκοπούς».

Η πρόεδρος της εταιρείας Ron Sugar τόνισε ότι ο Kalanick έχτισε την Uber «από μια start-up στην παγκόσμια εισηγμένη εταιρεία που είναι σήμερα».

Ο Garrett Camp, συνιδρυτής της Uber έγγραψε στο Twitter: «Σε ευχαριστώ για μια δεκαετία δέσμευσης. Συγχαρητήρια για τη νέα σου αποστολή».

Όπως θυμίζουν οι Financial Times, η ιδέα της Uber γεννήθηκε από τον εκνευρισμό που ένιωσαν Kalanick και Mr Camp σε ένα ταξίδι στο Παρίσι, όταν δεν μπορούσαν να καλέσουν ταξί. Ίδρυσαν μια εταιρεία μεταφοράς με πολυτελή αυτοκίνητα, αλλά αφότου η ανταγωνιστική Lyft λανσάρισε το μοντέλο του διαμοιρασμού με τη χρήση απλών οδηγών, ένα μοντέλο που αρχικά η Uber χλεύασε, ο Kalanick ασπάστηκε την ιδέα και έγινε ο κυρίαρχος παίκτης.