Αποχώρηση του Σπύρου Λυκούδη από τη ΔΗΜΑΡ

Αποχώρηση του Σπύρου Λυκούδη από τη ΔΗΜΑΡ

Ο βουλευτής με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ενημερώνει πως θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική του έδρα ως ανεξάρτητος.

Την παραίτησή του από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και την απόφασή του να παραμείνει ως ανεξάρτητος βουλευτής κάνει γνωστή ο Σπύρος Λυκούδης με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Στην επιστολή του ο κ. Λυκούδης αναφέρει: «Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από σήμερα δεν ανήκω στην ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς και παραμένω ως ανεξάρτητος βουλευτής.

Σε δήλωσή του μετά την ανεξαρτητοποίησή του, ο κ. Λυκούδης επισημαίνει την αδυναμία να πείσει την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ για να αποτραπεί η φθίνουσα πορεία του κόμματος.

«Βρίσκομαι από πολύ καιρό σε μεγάλη απόσταση από βασικές πλευρές πολιτικής και λειτουργίας του κόμματος. Προσπάθησα όσο μπορούσα για να αποτρέψω τη συνεχή φθίνουσα πορεία της ΔΗΜΑΡ. Δεν τα κατάφερα. Μια σειρά σοβαρά λάθη και αδιέξοδες πολιτικές, οδήγησαν το κόμμα που με τόσες ελπίδες γεννήσαμε πριν 4 χρόνια, στη μεγάλη εκλογική ήττα και στα σημερινά αδιέξοδα», δήλωσε ο κ. Λυκούδης.

Είπε ακόμη ότι ήλπιζε πως, μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές, η ΔΗΜΑΡ θα έμπαινε σε μια φάση σοβαρότητας, αυτογνωσίας και περισυλλογής με στόχο την επιστροφή στις σταθερές αφετηρίες της ίδρυσής της. Και προσθέτει: «Δυστυχώς πράξαμε και πράττουμε ακριβώς το αντίθετο. Επιμονή σε πολιτικές που εκθέσαμε και απέρριψε η κοινωνία, εσωστρέφεια, αντιπαλότητες ομάδων, ακατανόητες φιλοδοξίες για τη διαχείριση μιας ασήμαντης εξουσίας στον κομματικό μικρόκοσμό μας. Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθήσω αυτή την πορεία. Όσοι με γνωρίζουν καταλαβαίνουν πόσο δύσκολη είναι για μένα αυτή η αποχώρηση αλλά και πόσο σύμφωνη με τη συνείδησή μου».

Εκφράζει δε την ελπίδα ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες της απομάκρυνσης, να κρατήσει κάθε πλευρά την ψυχραιμία της και να επιδείξει την ευπρέπεια και το ήθος που ταιριάζει στην Αριστερά. «Θέλω να χαιρετίσω όλους τους συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, που για δεκαετίες πορευόμαστε μαζί και σήμερα συμπάσχουμε είτε εκτός είτε εντός ΔημΑρ, και να τους πω πως οι δεσμοί μας παραμένουν άρρηκτοι και πως θα συναντηθούμε οπωσδήποτε ξανά σε νέες προσπάθειες. Η ελληνική κοινωνία αναζητά διεξόδους και πολιτικές που θα προσφέρουν λύσεις. Η μεταρρυθμιστική πλευρά και εγώ θα είμαστε παρόντες και θα συνεχίσουμε», καταλήγει.

Tην αποχώρησή τους, μαζί με τον κ. Λυκούδη, επικύρωσαν και τα στελέχη που συγκροτούν την Μεταρρυθμιστική Τάση, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο. Η απόφαση των στελεχών που μετείχαν μέχρι πρόσφατα στα καθοδηγητικά όργανα της ΔΗΜΑΡ ήταν ομόφωνη και τα 26 μέλη της Κ.Ε πρόκειται τις επόμενες ημέρες να υποβάλλουν και τυπικά τις παραιτήσεις τους και να αποχωρήσουν από το κόμμα. Ως επόμενο βήμα των αποχωρούντων προσδιορίζεται η σύγκληση πανελλαδικής σύσκεψης τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αποφασιστούν οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς στον προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο.

Με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι «η απόφαση του Σπύρου Λυκούδη, αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς περιόδου άρνησής του να αποδεχθεί τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος. «Στα δημοκρατικά κόμματα ωστόσο, πόσο μάλλον στο κόμμα που εκφράζει τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής αριστεράς άλλος τρόπος λειτουργίας πέραν του κανόνα της πλειοψηφίας και της αποδοχής των δημοκρατικών διαδικασιών δεν νοείται. Καθένας επιλέγει τον δρόμο του…».

Το γραφείο Τύπου της ΔΗΜΑΡ, νωρίτερα, σε σχόλιό του για την απόφασή των στελεχών να αποχωρήσουν τονίζει ότι εμμένουν στη θέση τους παρά την προτροπή της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου της να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να συμμετέχουν στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος. «Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας προαναγγελθείσας ρήξης που επελέγη σε πείσμα κάθε έννοιας συλλογικότητας και δημοκρατικών διαδικασιών».

Στο σχόλιο της ΔΗΜΑΡ τονίζεται ακόμη ότι στα δημοκρατικά κόμματα ο μόνος τρόπος επίλυσης των πολιτικών διαφωνιών παραμένει η προσφυγή στη βάση και ο σεβασμός του κανόνα της πλειοψηφίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ