Αποχωρούν από τη βόρεια Συρία οι ΗΠΑ- Aποσύρουν 1000 στρατιώτες

Αποχωρούν από τη βόρεια Συρία οι ΗΠΑ- Aποσύρουν 1000 στρατιώτες
epa07827179 Soldiers take part in the first Turkish and US army ground patrol in Northern Syria, in Tal Abyad city, near Akcakale district in Sanliurfa, Turkey, 08 September 2019. Turkey and the US began joint patrols in northern Syria in order to establish a safe zone. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι περίπου 1000 αμερικανοί στρατιώτες θα αποσυρθούν το γρηγορότερο δυνατόν από τη βόρεια Συρία. Η Μέρκελ ζήτησε από τον Ερντογάν τον τερματισμό της επιχείρησης κατά των Κούρδων.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν περίπου 1000 Αμερικανούς στρατιώτες από τη βόρεια Συρία όσο πιο γρήγορα και με όση μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ σε συνέντευξη του στο CBS την Κυριακή.

Η απόφαση λήφθηκε μια εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη μετακίνηση αρκετών δεκάδων Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονταν στην κουρδική περιοχή κοντά στα τουρκικά σύνορα.

«Τις τελευταίες 24 ώρες ενημερωθήκαμε ότι οι Τούρκοι σκοπεύουν πιθανότατα να επεκτείνουν την επίθεση τους πιο βαθιά προς το Νότο από ότι σχεδίαζαν αρχικά, και προς τη Δύση» ανέφερε ο κ. Έσπερ. «Μάθαμε επίσης τις τελευταίες 24 ώρες ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) προσπαθούν να κλείσουν μια συμφωνία με τους Σύρους και τους Ρώσους για να αντεπιτεθούν στους Τούρκους στον Βορρά» πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην διάρκεια μιας σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει άμεσα την στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του προέδρου Ερντογάν.

«Η καγκελάριος υποστήριξε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης» δήλωσε σε ανακοίνωση του, εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Τραμπ: Έτοιμες να επιβάλουν βαριές κυρώσεις στην Τουρκία οι ΗΠΑ

Βαριές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας εξετάζουν τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφού απέσυραν τα αμερικανικά στρατεύματα αφήνοντας τον δρόμο ανοιχτό για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία. Κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ, στο Twitter,  η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται με μέλη του Κογκρέσου- μεταξύ των οποίων και Δημοκρατικοί- πάνω στο ενδεχόμενο των κυρώσεων, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είναι προετοιμασμένο προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Συνεργάζομαι με τον (Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή) Λίντσεϊ Γγκράχαμ και πολλά μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσά τους και Δημοκρατικοί, για την επιβολή ισχυρών κυρώσεων στην Τουρκία. Το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο, ίσως χρειαστεί επιπλέον νομοθεσία. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το θέμα. Η Τουρκία ζήτησε να μη γίνει. Μείνετε συντονισμένοι», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός ΗΠΑ, μετά την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία.

Ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, από τους στενότερους συμμάχους του Ντόναλτ Τραμπ, δήλωσε προ ημερών ότι συμφώνησε με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εάν επιτεθεί κατά της Συρίας και των κουρδικών δυνάμεων- ακόμη και την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος Αμερικανός πρόεδρος, σε μία προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι εάν η Άγκυρα κάνει κάτι που η Ουάσιγκτον θεωρήσει ότι κινείται «εκτός ορίων», τότε οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν ολοσχερώς και θα εξαφανίσουν την οικονομία της Τουρκίας».