«Αποδείξεις» για εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις παρουσιάζει η Σαουδική Αραβία

«Αποδείξεις» για εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις παρουσιάζει η Σαουδική Αραβία
epa07844126 A handout photo made available by NASA Worldview shows a satellite image of smoke from fires at two major oil installations in eastern Saudi Arabia, 14 September 2019 (issued 15 September 2019), following alleged drone attacks claimed by Yemen's Houthi rebels. According to Saudi state-owned oil company Aramco, two of its oil facilities in Saudi Arabia, Khurais and Abqaiq, were set on fire on 14 September after allegedly having been targeted by drone attacks. In picture is seen Bahrain (island, top) and Qatar (peninsula, R). EPA/NASA WORLDVIEW HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Σ. Αραβίας θα παρουσιάσει σήμερα αποδεικτικά στοιχεία για εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco.

Ένας εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Άμυνας θα παραχωρήσει σήμερα Τετάρτη μια συνέντευξη Τύπου για να παράσχει πληροφορίες για τις επιθέσεις του Σαββάτου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Βασιλείου.

Στη συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστούν αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις, πρόσθεσε η κρατική τηλεόραση.

Επίσης ο εκπρόσωπος θα δείξει τα ιρανικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις.

Η παραγωγή θα έχει αποκατασταθεί ως τέλος Σεπτεμβρίου

Η παραγωγή αργού στη Σαουδική Αραβία θα έχει αποκατασταθεί πλήρως ως το τέλος Σεπτεμβρίου, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Ενέργειας του βασιλείου την Τρίτη.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζι μπιν Σαλμάν ανέφερε ακόμα ότι η παραγωγή αργού τον Οκτώβριο θα ανέλθει στα 9,89 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ επισήμανε ότι οι εξαγωγές αργού της χώρας δεν θα υποχωρήσουν τον Σεπτέμβριο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος διαμήνυσε πως η Σαουδική Αραβία πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις.

Τόνισε επίσης ότι το Ριάντ δεν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Aramco και ποια ήταν τα κίνητρα του.

Νωρίτερα την Τρίτη, καλά πληροφορημένες πηγές είχαν αναφέρει στο Reuters ότι η παραγωγή αργού στη Σαουδική Αραβία θα αποκατασταθεί γρηγορότερα από ότι αναμενόταν αρχικά μετά τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Aramco. Το βασίλειο είναι κοντά στην αποκατάσταση του 70% της παραγωγής που έχασε μετά το χτύπημα, σημείωσε μια από τις πηγές.

Η ίδια πηγή υποστήριξε πως η παραγωγή θα έχει επιστρέψει πλήρως στα φυσιολογικά επίπεδα σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Aμέσως μετά τη δημοσίευση της είδησης, η τιμή του αργού κατέγραψε βουτιά 5%, στα 59,86 δολάρια το βαρέλι.

ΗΠΑ: Πράξη πολέμου από Ιράν

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ,στενά συνδεδεμένος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μια «πράξη πολέμου», δηλώνοντας ότι είναι ξεκάθαρη η ιρανική εμπλοκή.

Για τον Γκρέιαμ είναι σαφές ότι «μια τέτοια πολύπλοκη επίθεση δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί χωρίς την έγκριση ή την άμεση εμπλοκή του Ιράν».

Αυτό «είναι κυριολεκτικά μια πράξη πολέμου», είπε ο γερουσιαστής σε ανακοίνωσή του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.

Ο γερουσιαστής, ο οποίος θεωρείται ένας από τους ελάχιστους γερουσιαστές που μπορεί να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, ζήτησε να «αποκατασταθεί η αποτροπή της ιρανικής επιθετικότητας».

Ο Γκρέιαμ, ένα από «τα γεράκια» του περιβάλλοντος Τραμπ, πρόσθεσε ότι η «μετρημένη απάντηση» του Ρεπουμπλικανού προέδρου όταν η Ισλαμική Δημοκρατία κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον Ιούνιο, «έγινε σαφώς αντιληπτή από το ιρανικό καθεστώς ως μια ένδειξη αδυναμίας».

Το Σαββατοκύριακο, με tweet του, ο 63χρονος πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων της Γερουσίας τόνισε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να εξετάσει να «επιτεθεί σε ιρανικά διυλιστήρια» σε αντίποινα για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Amarco.

Άλλοι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσαν επίσης ότι δεν έχουν καμία αμφιβολία για την ευθύνη του Ιράν στις επιθέσεις του Σαββάτου. Ωστόσο, πολλοί ζήτησαν προσοχή στην επιλογή της αμερικανικής απάντησης.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζιμ Ρις, επικεφαλής της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, απέρριψε την προοπτική μιας άμεσης στρατιωτικής αντίδρασης προς το Ιράν. «Απέχουμε πολύ, είμαστε ακόμα στη φάση ανάλυσης», είπε στους δημοσιογράφους.

Ενώ χθες ο Γκρέιαμ υποστήριξε ευθέως το Ριάντ, νωρίτερα φέτος ήταν ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του σουνιτικού Βασιλείου στο αμερικανικό Κογκρέσο για την υπόθεση της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

«Μπορείτε να παράγετε όσο πετρέλαιο θέλετε, αυτό δεν θα με πείσει (…) να σας αφήσω σε ησυχία όταν κομματιάζετε έναν άνθρωπομέσα σε ένα προξενείο», δήλωνε τον Ιούνιο ο Γκρέιαμ.

Διστακτικός ο Τραμπ απέναντι σε έναν πόλεμο με το Ιράν

Γνωστός για τις παρορμητικές του αντιδράσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει μια ασυνήθιστη για τον ίδιο προσεκτική προσέγγιση στο κατά πόσον θα καταστήσει υπεύθυνο το Ιράν για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, δείχνοντας μικρό ενθουσιασμό για μια πολεμική σύγκρουση, καθώς επιδιώκει την επανεκλογή του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Μετά από τις επιθέσεις στα εργοστάσια της Aramco το Σάββατο το πρωί, ο Τραμπ δεν περίμενε πολύ για να κάνει ένα tweet, απειλώντας ότι οι ΗΠΑ είναι με «το δάχτυλο στην σκανδάλη» για να απαντήσουν, με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να κατηγορεί το Ιράν για τις επιθέσεις. ΄

Τέσσερις μέρες όμως μετά, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν έχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για δράση. Αντ’ αυτού, θέλει να περιμένει να δει τα αποτελέσματα των ερευνών για τι συνέβη και έστειλε τον Πομπέο για να έχει διαβουλεύσεις αυτή την εβδομάδα με τους ομολόγους του στην Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Υπάρχει άπλετος χρόνος», είπε ο Τραμπ την Δευτέρα σε δημοσιογράφους. «Ξέρετε, δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Θα είμαστε όλοι εδώ για πολύ καιρό. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη». Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters χθες Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η επίθεση στην Aramco εκτοξεύτηκε από το Ιράν, με έναν από τους αξιωματούχους να αναφέρει ότι αυτή προήλθε από το νοτιοδυτικό Ιράν.«Η απάντηση για την μεγαλύτερη επίθεση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου στην Ιστορία, πιστεύω ότι βρίσκεται στο μην σπεύσουμε να αντιδράσουμε και να εξασφαλίσουμε ότι όλοι συμφωνούμε», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η σημερινή στάση του Τραμπ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του 2017, όταν, λιγότερο από τρεις μήνες στην προεδρία, περίμενε μόλις δύο μέρες πριν διατάξει αεροπορικές επιθέσεις στην Συρία για να τιμωρήσει τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για μια επίθεση με χημικά όπλα.