Απόδοση – έκπληξη στα έσοδα του Μαρτίου

Απόδοση – έκπληξη στα έσοδα του Μαρτίου

Τα έσοδα ξεπέρασαν κατά τουλάχιστον 900 εκατομμύρια ευρώ τον στόχο, καλύπτοντας την υστέρηση ενός δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους.

Ο στόχος για συλλογή δημοσίων εσόδων ύψους 11,9 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 φαίνεται πως επετεύχθη για το Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ η επίσημη ανακοίνωσή τους αναμένεται μετά το Πάσχα.

Τα έσοδα του Μαρτίου, πάντως, φαίνεται πως έχουν διαμορφωθεί άνω των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι στόχου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο τα έσοδα ξεπέρασαν κατά τουλάχιστον 900 εκατομμύρια ευρώ τον στόχο, καλύπτοντας επί της ουσίας την υστέρηση ενός δισεκατομμυρίου που είχε παρατηρηθεί κατά το πρώτο δίμηνο του έτους στα έσοδα. Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά και η ρύθμιση-εξπρές, χάρη στην οποία μπήκαν στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 147 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, κατά το προηγούμενο διάστημα κατεβλήθη ποσό ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ στο κονδύλι όπου εγγράφονται τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αυτό ήταν επίσης ένας παράγοντας που συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων. Οι πληροφορίες μιλούν για εισπράξεις περίπου 850 εκατομμυρίων-ποσό υπερδιπλάσιο της αρχικής εκτίμησης.