Απογοητευμένοι οι νέοι στη Βρετανία: «Μας κλέψατε το μέλλον»

Απογοητευμένοι οι νέοι στη Βρετανία: «Μας κλέψατε το μέλλον»

Οι περισσότεροι ψήφισαν υπέρ του Bremain και τώρα δηλώνουν πως φοβούνται πολύ για το μέλλον τους. 

Η νεολαία της Βρετανίας είναι πολύ δυσαρεστημένη από το αποτελέσμα του δημοψηφίσματος που θέλει τη χώρα τους να αποχωρεί από την Ε.Ε.

Ενώ οι περισσότεροι ψήφισαν υπέρ της παραμονής, υπερίσχυσαν οι ψήφοι των μεγαλύτερων ηλικιακά ψηφοφόρων που ήθελαν τη Βρετανία εκτός.

Πολλοί θυμωμένοι «Millennials» δήλωσαν μέσω social media τη δυσπιστία τους σχετικά  με το αποτέλεσμα. «Είμαι τόσο θυμωμένος! Μια γενιά που της δόθηκαν τα πάντα: Δωρεάν εκπαίδευση, χρυσές συντάξεις, δημόσιες μεταφορές, ψήφισαν για να πάρουν το μέλλον από τη δική μου γενιά», έγραψε στο Twitter ο Adam Newman από το Μπρίστολ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του «YouGov», το 64% των ατόμων μεταξύ 25 και 29 ετών ήθελε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και το 61% των ατόμων μεταξύ 30 και 34 ετών. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους, υπέρ της εξόδου, ενώ εκείνοι κάτω των 44 ετών ψήφισαν για την παραμονή. Η ισορροπία υπέρ του Brexit ήρθε τελικά, κυρίως, από την πλειοψηφία των πολιτών ηλικίας 45 και άνω.

Πως μπορούν οι ευνοημένες γενιές να στερούν το δικό μας μέλλον;

«Θεωρώ ότι είναι ακατανόητο το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αποφασίσει να πάρουν πίσω το μέλλον από τη γενιά μου», έγραψε ο Hetti Bywater στο Twitter.

Οι νέοι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πληγεί, δυσανάλογα πολύ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας οικονομικής κρίσης. Το Ινστιτούτο Φορολογικών Μελετών, υπολόγισε ότι ενώ οι μισθοί μειώθηκαν για όλες τις ομάδες των εργαζομένων μετά το 2009, τα εισοδήματα των ατόμων κάτω από τα 30 γνώρισαν ελεύθερη πτώση.

Πολλοί μαθητές έχουν επίσης εκφράσει ανησυχία σχετικά με την ικανότητά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό και ειδικά σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον. «Το να αφαιρείται οι δυνατότητα στους νέους να σπουδάσουν στο εξωτερικό μέσω του Erasmus από ανθρώπους πολύ μεγαλύτερων γενεών, είναι απογοητευτικό», έγραψε η Sophie Mitchell από τη Σκωτία.

Πολλοί νεότεροι ψηφοφόροι ανησυχούν ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να έχει τον ίδιο αντίκτυπο με την τελευταία οικονομική κρίση. Οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, ανέφεραν ότι το Brexit θα μπορούσε να κοστίσει στη χώρα έως και 820.000 θέσεις εργασίας, και μερικοί νέοι ανησυχούν ότι θα είναι η ομάδα που θα πληγεί περισσότερο.«Κάποιοι πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους και αναρωτιέμαι ποιος θα είναι πρώτος…», έγραψε η Emma Katie Peadon.

Φόβος για τους φοιτητές – Ζητούν να ακουστεί η φωνή τους

Μια έκκληση για να διενεργηθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα έχει ήδη συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές, αριθμός που απαιτείται ώστε το κοινοβούλιο Ηνωμένου Βασιλείου να θέσει το ζήτημα.

Η Megan Dunn, πρόεδρος για την Εθνική Ένωση Φοιτητών, που εκπροσωπεί τις συνδικαλιστικές  ομάδες μεμονωμένων μαθητών σε 600 βρετανικά πανεπιστήμια, είπε ότι το αποτέλεσμα θα έχει «τεράστιες και καθολικές συνέπειες για τους μαθητές και το μέλλον τους». Η Dunn έγραψε μια ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον – πριν παραιτηθεί, το πρωί της Παρασκευής – λέγοντας πως η φωνή των φοιτητών και των νέων πρέπει να ακουστεί και να εκπροσωπείται καθώς η χώρα θα συνεχίσει να προχωρά μετά το δημοψήφισμα.

«Γνωρίζουμε ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει τους νέους περισσότερο από κάθε άλλον, και θα ήταν λάθος οι παλαιότερες γενιές να κυριαρχούν στις συζητήσεις και αποφάσεις», δήλωσε.

Αλλά εκείνοι οι οποίοι αγωνίζονται για το Brexit υπόσχονται καλύτερες και πιο φωτεινές μέρες. «Οι νέοι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα μπορούν να προσβλέπουν σε πιο ακμάζον μέλλον», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ένας από τους ηγέτες της εκστρατείας για να αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία από την Ένωση.