Αποκάλυψη: Έτσι γίνεται το «φακέλωμα» στο Facebook

Αποκάλυψη: Έτσι γίνεται το «φακέλωμα» στο Facebook
epa05932010 The Facebook icon is displayed in Taipei, Taiwan, 28 April 2017. According to media reports, Facebook is increasing its security to tackle fake news and abuses. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Νικόλας Γιαννακόπουλος μιλάει αποκλειστικά στο Ραδιόφωνο 24/7 και στο News 24/7 για το σκάνδαλο με τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών.

Από την Deep Reporting, την ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας της 24 Media

Ο Νικόλας Γιαννακόπουλος είναι ο Έλληνας που επί έξι χρόνια εκπροσωπούσε στην Ελβετία την SCL, την μητρική εταιρεία της Cambridge Analytica η οποία απασχόλησε πρόσφατα τον διεθνή Τύπο για το σκάνδαλο με τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και την διαχείρισή τους έτσι ώστε να επηρεάσουν ψηφοφόρους στις ΗΠΑ υπέρ του Τραμπ κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Γνώστης των τεχνικών μικρο-στόχευσης (micro-targeting) που χρησιμοποιούσε η εταιρεία προς όφελος των πελατών της δέχθηκε να μιλήσει αποκλειστικά στο Ραδιόφωνο 24/7 και στο News 24/7 για τη συνεργασία του μαζί τους, για επιχειρήσεις προπαγάνδας στα Βαλκάνια και στο πρώην Ανατολικό Μπλοκ καθώς και για τη σχέση του με ιδιωτικές εταιρείες πληροφοριών.

«Τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν από την Cambridge Analytica, ήταν πραγματικά εκπληκτικά. Αν μπορούμε να μοντελοποιήσουμε τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, τότε μπορούμε να “μικρο-στοχεύσουμε” ένα μήνυμα πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους, εμένα, εσένα ή τον άνθρωπο που βρίσκεται στο δρόμο δίπλα σου και να έχουμε τρία διαφορετικά μηνύματα και να έχουμε τρία διαφορετικά μηνύματα που είναι προσαρμοσμένα στο προφίλ καθενός από τους τρεις. Σε μένα, μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, ναι, αλλά αυτό είναι το μέλλον της επικοινωνίας, και του μάρκετινγκ: του εμπορικού μάρκετινγκ και του πολιτικού… Αυτό που λένε για την Cambridge Analytica, ότι καπηλεύεται τη Δημοκρατία ή ότι αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία… δεν συμφωνώ με αυτό. Αυτές [οι πρακτικές] υπάρχουν. Οι πολίτες πρέπει να κάνουν μια επιλογή μεταξύ ενός υποψηφίου και του άλλου, ή μεταξύ ενός κόμματος και ενός άλλου, ή μεταξύ μιας οπτικής και μιας άλλης. Αυτό που αλλάζει είναι το μήνυμα. Και οι πολίτες το γνωρίζουν αυτό, ότι θα αποτελέσουν στόχο κάποιων μηνυμάτων».

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr