Αποκάλυψη FT: Ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να χτυπήσει τη Μόσχα

Αποκάλυψη FT: Ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να χτυπήσει τη Μόσχα
US President Donald Trump and Ukraine's President Volodymyr Zelensky meet in the Oval Office of the White House in Washington, DC, February 28, 2025. Zelensky on February 28 told Trump there should be "no compromises" with Russian President Vladimir Putin as the parties negotiate to end the war after Moscow's invasion. (Photo by SAUL LOEB / AFP) Photo: AFP
Η συζήτηση, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στις 4 Ιουλίου, σηματοδοτεί απότομη στροφή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατ’ ιδίαν ενθαρρύνει την Ουκρανία να εντείνει τα πλήγματα σε βάθος εντός ρωσικού εδάφους, φτάνοντας στο σημείο να ρωτήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν θα μπορούσε να πλήξει τη Μόσχα, εάν οι ΗΠΑ της παρείχαν όπλα μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες.

Η συζήτηση, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στις 4 Ιουλίου, σηματοδοτεί απότομη στροφή από την προηγούμενη στάση του Τραμπ σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας και την προεκλογική του υπόσχεση να τερματίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ σε ξένες συγκρούσεις.

Αν και παραμένει ασαφές αν η Ουάσινγκτον θα παραδώσει τελικά τέτοια όπλα, η συζήτηση καταδεικνύει την αυξανόμενη απογοήτευση του Τραμπ με την άρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να συμμετάσχει σε συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος κάποτε είχε υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο μέσα σε μία μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνομιλία με τον Ζελένσκι στις 4 Ιουλίου προκλήθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Πούτιν μία μέρα νωρίτερα, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε ως «κακή».

Δύο άτομα που γνωρίζουν το περιεχόμενο της συνομιλίας μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι είπαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ρώτησε τον Ουκρανό ομόλογό του αν θα μπορούσε να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, εάν του παρείχε τα κατάλληλα όπλα.

«Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα; … Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη;» ρώτησε ο Τραμπ στην κλήση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Είπαν ότι ο Ζελένσκι απάντησε: «Απολύτως. Μπορούμε, αν μας δώσετε τα όπλα».

Ο Τραμπ έδειξε να υποστηρίζει την ιδέα, χαρακτηρίζοντας τη στρατηγική ως τρόπο να «τους [τους Ρώσους] κάνουμε να νιώσουν τον πόνο» και να αναγκάσουν το Κρεμλίνο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τα δύο άτομα που ενημερώθηκαν για την κλήση.

Ένας δυτικός αξιωματούχος, που είχε ενημερωθεί για την κλήση, είπε ότι η συζήτηση αντανακλά μια αυξανόμενη επιθυμία των δυτικών εταίρων της Ουκρανίας να προμηθεύσουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να «φέρουν τον πόλεμο στους Μοσχοβίτες» — ένα συναίσθημα που έχουν εκφράσει κατ’ ιδίαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι τις τελευταίες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λευκός Οίκος και το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

Η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι οδήγησε στην κατάρτιση μιας λίστας πιθανών όπλων για το Κίεβο, η οποία παραδόθηκε από την αμερικανική πλευρά στον Ουκρανό πρόεδρο στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τρία άτομα με γνώση του θέματος.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με Αμερικανούς αξιωματούχους άμυνας και ενδιάμεσους από κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι έλαβε μια λίστα με συστήματα πλήγματος μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν ενδεχομένως να διατεθούν στην Ουκρανία μέσω μεταβίβασης από τρίτες χώρες.

Η ρύθμιση αυτή θα επέτρεπε στον Τραμπ να παρακάμψει το σημερινό «πάγωμα» της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας από το Κογκρέσο, εγκρίνοντας πωλήσεις όπλων σε Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι στη συνέχεια θα τα προωθούσαν στο Κίεβο.

Οι Ουκρανοί είχαν ζητήσει πυραύλους Tomahawk, πυραύλους cruise ακριβείας με εμβέλεια περίπου 1.600 χλμ. Αλλά η κυβέρνηση Τραμπ —όπως και η κυβέρνηση Μπάιντεν— είχε ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη αυτοσυγκράτησης της Ουκρανίας, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τη λίστα που μοιράστηκε με τον Ζελένσκι.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, τη Δευτέρα, ο Τραμπ ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την παροχή στην Ουκρανία συστημάτων αεράμυνας Patriot και πυραύλων αναχαίτισης, αλλά δεν αποκάλυψε καμία αποστολή άλλων οπλικών συστημάτων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ήταν «πολύ δυσαρεστημένος» με τη Ρωσία και τον πρόεδρό της λόγω της έλλειψης προόδου προς μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. «Είμαι απογοητευμένος από τον πρόεδρο [Βλαντίμιρ] Πούτιν, γιατί πίστευα ότι θα είχαμε καταλήξει σε συμφωνία πριν δύο μήνες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας και πρώην προσωρινός πρόεδρος στη θέση του Πούτιν, αδιαφόρησε για την απόφαση του Τραμπ. «Ο Τραμπ έδωσε ένα θεατρικό τελεσίγραφο στο Κρεμλίνο… Η Ρωσία δεν νοιάστηκε», έγραψε στο X.

Δύο από τα άτομα που ενημερώθηκαν για την κλήση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι και γνωρίζουν τις αμερικανο-ουκρανικές συζητήσεις για στρατιωτική στρατηγική είπαν ότι ένα από τα όπλα που συζητήθηκαν ήταν το Army Tactical Missile System, ή Atacms.

Η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους Atacms που προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ, με εμβέλεια έως 300 χλμ., για να πλήξει στόχους σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, βαθύτερα μέσα στη Ρωσία. Οι Atacms μπορούν να εκτοξευτούν από συστήματα πυραύλων HIMARS που η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέδωσε στην Ουκρανία. Όμως δεν έχουν αρκετή εμβέλεια για να φτάσουν στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απειλήσει να πλήξει δυτικούς στόχους σε απάντηση στις δυτικές προμήθειες προηγμένων όπλων στην Ουκρανία, αλλά δεν το έχει κάνει ακόμα.

Αφού η Ουκρανία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το σύστημα Atacms για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους μέσα σε ρωσικό έδαφος τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο πόλεμος είχε «αποκτήσει στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα» και απάντησε με δοκιμαστική εκτόξευση του Oreshnik, ενός πειραματικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, στην πόλη Ντνίπρο.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα έχει το δικαίωμα να «χρησιμοποιήσει τα όπλα μας κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον των εγκαταστάσεών μας, και αν η επιθετική ενέργεια κλιμακωθεί, θα απαντήσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και συμμετρία».

Μετά τα πλήγματα με Atacms, η Ρωσία δημοσίευσε επίσης μια ενημερωμένη έκδοση του πυρηνικού της δόγματος, που μείωσε το όριο για ενδεχόμενη χρήση. Οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να προβλέπουν ρωσικό πυρηνικό πρώτο πλήγμα εναντίον των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας — των τριών πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ — ως απάντηση στα ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικό έδαφος με όπλα όπως οι Atacms και οι Storm Shadow.

Η Ουάσινγκτον έχει κατά καιρούς προειδοποιήσει την Ουκρανία να μην τα χρησιμοποιεί για πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία, αλλά αυτοί οι περιορισμοί φαίνεται τώρα να χαλαρώνουν. 

Η Ουκρανία έχει κυρίως χρησιμοποιήσει εγχώρια παραγόμενα drones μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, που τροφοδοτούν τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Η πιο τολμηρή επίθεση σημειώθηκε στις αρχές Ιουνίου, όταν η υπηρεσία ασφαλείας SBU της Ουκρανίας εξαπέλυσε σμήνη από drones αυτοκτονίας κρυμμένα μέσα σε προκατασκευασμένα σπίτια που είχε λαθραία εισάγει στη Ρωσία και επιτέθηκε στον στόλο στρατηγικών βομβαρδιστικών της χώρας. Τα αεροσκάφη αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί στους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων από τη Μόσχα καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Τουλάχιστον 12 αεροσκάφη υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν, σε μια επιχείρηση που το Κίεβο ονόμασε «Επιχείρηση Ιστός Αράχνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times