Αποκάλυψη Μοσκοβίσι: Επιλογή της Αθήνας η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά με μεταναστευτική κρίση

Αποκάλυψη Μοσκοβίσι: Επιλογή της Αθήνας η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά με μεταναστευτική κρίση
epa06652365 European Commissioner in charge of Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici attends the 78th French Socialist Party congress in Aubervilliers, outside Paris, France, 07 April 2018. Party delegates held a symbolic vote to confirm Faure as the new Secretary General on the opening day of the 78th socialist party congress. EPA/IAN LANGSDON

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υποστήριξε ότι η απόφαση για το φορολογικό καθεστώς στο ανατολικό Αιγαίο ήταν ελληνική.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευθύνη για την φορολογική πολιτική και για το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση». Την απάντηση αυτή δίνει ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του τελευταίου.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο η Κομισιόν δεν προτίθεται να αλλάξει το ευνοϊκό καθεστώς που επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα και νησιά.

«Δεν υπάρχουν σχέδια τροποποίησης του εδαφικού πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΦΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο κ. Μοσκοβισί αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και προσκαλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με την Επιτροπή για μόνιμη καθιέρωση του ειδικού καθεστώτος.

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να συζητήσουν προτάσεις των ελληνικών αρχών, όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποστήριξης των πληττόμενων κοινοτήτων», υπογραμμίζει ο κ. Μοσκοβισί.