«Αποκαθηλώνεται» η Άνγκελα Μέρκελ;

«Αποκαθηλώνεται» η Άνγκελα Μέρκελ;

Το 56% των Γερμανών υποστηρίζει πως η Καγκελάριος, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει την τετραετία. 

Η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα εξαντλήσει την τετραετία. Σύμφωνα με το 56% των Γερμανών, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση,  θα παραιτηθεί πριν από το τέλος της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, η οποία λήγει το 2021. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της έρευνας η οποία διεξήχθη από το Ινστιτούτο Dimap για λογαριασμό της «Handelsblatt».

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, οι Γερμανοί είναι διχασμένοι και ως προς το πρόσωπο της ίδιας της καγκελαρίου. Η εκτίμησή τους γι’ αυτήν εξανεμίζεται. Ένας στους πέντε Γερμανούς (20%) αξιολογεί την ηρεμία και την ψυχραιμία της ως το πιο δυνατό της σημείο. Το 10% εκτιμά τη διεθνή της παρουσία, το 10% την επιμονή της και την ικανότητά της να επιβάλει την άποψή της.

Εντούτοις, το 23% επικρίνει την έλλειψη αποφασιστικότητας και την τάση της να μεταθέτει τα προβλήματα. Πολλοί, επίσης, θεωρούν ότι δεν είναι ικανή να ασκεί το αξίωμα της καγκελαρίου, ότι είναι απόμακρη και δεν διαθέτει σχέδιο, όπως επίσης και ότι παραμένει προσκολλημένη στην καρέκλα της και δεν παραδέχεται τα λάθη της.

Επόμενος

Διάδοχος ο οποίος να ξεχωρίζει, δεν υπάρχει. Τη μεγαλύτερη δημοτικότητα ως διάδοχος απολαμβάνει ο Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο υπουργός Εσωτερικών με 37%, έπεται ο επικεφαλής της καγκελαρίας και (μεταβατικός) υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ με 31%, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η υπουργός Αμυνας με 28%. Ακολουθεί η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ με 24% και ο Γιενς Σπαν, ο υφυπουργός Οικονομικών με 16%. Για τους δύο τελευταίους πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν διαθέτουν την αναγνωρισιμότητα των προαναφερθέντων υπουργών και η δημοσκοπική τους πορεία μπορεί να μεγαλώσει εάν γίνουν ευρύτερα γνωστοί.