Αποκλείει τη σύγκληση διάσκεψης για το χρέος ο Ιρλανδός πρωθυπουργός

Αποκλείει τη σύγκληση διάσκεψης για το χρέος ο Ιρλανδός πρωθυπουργός

Ο Έντα Κένι δήλωσε ότι η θέση της Ιρλανδίας είναι πολύ διαφορετική από ότι εκείνη της Ελλάδας

Απέκλεισε το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το ευρωπαϊκό χρέος ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι, σύμφωνα με τους Irish Times, λέγοντας ότι η θέση της Ιρλανδίας είναι πολύ διαφορετική από ότι εκείνη της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, χθες, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν είναι θέμα της Ιρλανδίας να παρεμβαίνει στα ζητήματα που εγείρονται στο πλαίσιο των εθνικών εκλογών μιας άλλης χώρα. Παρά το γεγονός ότι σεβόμαστε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός για την ώρα, με 25% ανεργία, είναι απόφασή τους το ποιον θα εκλέξουν στις επικείμενες εκλογές».

Ο ίδιος είπε πως ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ιρλανδία ήταν ο ταχύτερος στη δυτική Ευρώπη, αν και αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τις παρούσες συνθήκες. Τόνισε δε, πως η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να παρέχει σταθερότητα, διότι αποφέρει επενδύσεις, εμπιστοσύνη και θέσεις απασχόλησης.

Οι δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού έγιναν στο Κοινοβούλιο, σε απάντηση του αρχηγού του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, που ανέφερε πως η Ιρλανδία δεν πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, προκειμένου να γίνει κάτι προς το συμφέρον του ιρλανδικού λαού.

Πρόσθεσε δε ο κ. Άνταμς πως «ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση εκλέξουν οι Έλληνες πολίτες, πρέπει να τεθεί μια διάσκεψη για το χρέος στην ατζέντα της ΕΕ».

Ο κ. Άνταμς ανέφερε, επίσης, πως ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας δεν είναι προφανώς τυφλός και βλέπει την κοινωνική ανισότητα που οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν προκαλέσει στις κοινότητες, τις οικογένειες και τους πολίτες.

Υπογράμμισε τέλος, πως μια διάσκεψη χρέους θα μπορούσε να δώσει μια πραγματική προοπτική για τη σημαντική μείωση του κρατικού χρέους, απελευθερώνοντας κεφάλαια για την υγεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ