Αποκλείονται τα σενάρια τέταρτης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό

Αποκλείονται τα σενάρια τέταρτης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό
epa08931540 A nurse administers the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine during the vaccinations against the coronavirus disease (COVID-19) on the opening day of the vaccination centers in the canton of Vaud at Ensemble Hospitalier de la Cote, EHC, hospital, in Morges, Switzerland, 11 January 2021. EPA/LAURENT GILLIERON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας σιγά σιγά ολοκληρώνεται, τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

Ξεκαθάρισε ότι με βάση τα δεδομένα που τώρα υπάρχουν με τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, δεν θα υπάρξει τέταρτη δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό αλλά μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους. «Αν αλλάξει κάτι, θα το δούμε στην πορεία», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους παρέθεσε τα τελευταία στοιχεία για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα: Έχει εμβολιαστεί το 84% του ενήλικου πληθυσμού, το 75% του γενικού πληθυσμού. Το 88% έχει εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση και στους άνω των 60 το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 95%.

Μετά την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στους εμβολιασμούς, ωστόσο πλέον ο αριθμός των νέων ραντεβού είναι μικρός, περί τους 1.000 με 1.500 την ημέρα. Στους άνω των 60 έχει εμβολιαστεί το 91% και απομένει ένα 9%, περίπου 300.000 πολίτες.

Τα πιστοποιητικά που έχουν λήξει, καθώς οι πολίτες δεν έκαναν ακόμη την τρίτη δόση, ανέρχονται σε περίπου 300.000. Παρότι μειώνονται συνεχώς, λήγουν και νέα πιστοποιητικά, οπότε ο αριθμός τους κυμαίνεται από 270.000 έως 310.000.

Στο ερώτημα εάν η χαλάρωση των περιορισμών λόγω της πανδημίας θα πλήξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι είναι περιορισμένες οι πιθανότητες να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν ήδη πράξει. «Δεν θα πετύχουμε να εμβολιάσουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό από τις 300.000 και αυτό δεν είναι θέμα τόσο του εμβολιαστικού προγράμματος και των μέτρων. Έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν, το βλέπουμε και στους υγειονομικούς», είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων αλλά συντεταγμένα και σταδιακά και όχι να ανοίξουν σχεδόν τα πάντα όπως σε άλλες χώρες. Για το εμβόλιο της Novavax ανέφερε ότι τα ραντεβού θα ανοίξουν αφού επιβεβαιωθεί η ημέρα παράδοσης της παρτίδας την επόμενη εβδομάδα.

Στα παιδιά είπε ότι τα ποσοστά είναι ανέλπιστα καλά, με τον εμβολιασμό στους εφήβους 15-17 ετών να φτάνει στο 50% με 60% και στα παιδιά 5-11 ετών στο 20%.