Αποκλεισμένη από τους διαδηλωτές που ζητούν πολιτική αλλαγή η πρωτεύουσα της Αρμενίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν στην «εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής» που κάλεσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα από το πρωί στο κέντρο του Γερεβάν, προκαλώντας παράλυση στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, για να διαμαρτυρηθούν για την χθεσινή άρνηση του κοινοβουλίου να εκλέξει πρωθυπουργό τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Νικόλ Πασινιάν. Τα πλήθη των διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολλές γυναίκες και ηλικιωμένοι, κυματίζουν σημαίες της Αρμενίας, ενώ κεντρικό σύνθημα αποτελεί το«Μια Αρμενία ελεύθερη και ανεξάρτητη!».

Σε μία άνευ προηγουμένου «εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής», οι διαδηλωτές απέκλεισαν σχεδόν όλους τους δρόμους του Γερεβάν, ενώ και πολλά καταστήματα είναι κλειστά, μετά την έκκληση που απηύθυνε χθες στους πολίτες ο Πασινιάν. Επίσης έχουν αποκλειστεί οι αρτηρίες πρόσβασης στο αεροδρόμιο, ενώ από τις διαμαρτυρίες έχουν προκληθεί προβλήματα στις μετακινήσεις με το προαστιακό σιδηροδρομικό δίκτυο, σύμφωνα με τοπικούς υπευθύνους.

«Φίλοι μου, οι σταθμοί του μετρό και οι δρόμοι έχουν παραλύσει, ο δρόμος για το αεροδρόμιο έχει κλείσει», δήλωσε ο Πασινιάν απευθυνόμενος στα πλήθη των υποστηρικτών του και πρόσθεσε ότι στο κίνημα διαμαρτυρίας έχουν ενταχθεί επίσης τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία. «Η μόνη μου δύναμη είναι ο λαός μου. Δεν θα εγκαταλείψουμε», σημείωσε κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαμαρτυρίας. «Θα συνεχίσουμε την κινητοποίησή μας και την ανυπακοή», πρόσθεσε.

Opposition rally in Armenia

Ο Πασινιάν ζήτησε χθες τον αποκλεισμό από τους υποστηρικτές του όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς της χώρας σε αντίδραση για την απόρριψη από το κοινοβούλιο της υποψηφιότητάς του για την πρωθυπουργία. Το κυβερνών κόμμα ψήφισε εναντίον του και από τους 100 βουλευτές που μετείχαν στην ψηφοφορία, οι 55 ψήφισαν κατά και οι 45 υπέρ του.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αρμενίας Κάρεν Καραπετιάν κάλεσε σήμερα τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της πολιτικής κρίσης. «Όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη για πολιτισμένες, πρακτικές και γρήγορες αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτό», δήλωσε ο Καραπετιάν.

Την ίδια ώρα το κοινοβούλιο της Αρμενίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας για την εκλογή πρωθυπουργού στις 8 Μαΐου, μετά την αποτυχία να εκλεγεί ο Νικόλ Πασινιάν στην ψηφοφορία που έγινε χθες.

Opposition rally in Armenia

Στην ερώτηση αν θα υποβάλει ξανά υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία στο κοινοβούλιο, μετά την χθεσινή απόρριψή της από τους βουλευτές, ο Πασινιάν απάντησε στο Reuters: «Θα σκεφτούμε και θα διαπραγματευτούμε». Αν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει για μια δεύτερη φορά να εκλέξει πρωθυπουργό, θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Ο Πασινιάν σημείωσε ότι, αν συμβεί αυτό, μία επιλογή που θα έχει το κίνημά του θα είναι να μποϋκοτάρει τις εκλογές. «Δεν μπορώ να σας πω τώρα, θα εξαρτηθεί από την συγκεκριμένη κατάσταση», σημείωσε.

 

Από τις 13 Απριλίου, η Αρμενία έχει βυθιστεί σε μια πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου: οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πολλών δεκάδων χιλιάδων αντιπολιτευόμενων προκάλεσαν στις 23 Απριλίου την παραίτηση του Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός έξι ημέρες νωρίτερα από τους βουλευτές, μετά την παραμονή του στην προεδρία για δέκα χρόνια.