Αποκλειστικό: Η ΙΟΝ μιλά στο Fortune για το παρόν και το μέλλον μιας από τις πιο ιστορικές ελληνικές επιχειρήσεις

Αποκλειστικό: Η ΙΟΝ μιλά στο Fortune για το παρόν και το μέλλον μιας από τις πιο ιστορικές ελληνικές επιχειρήσεις
Ο Μιχάλης Φιλιππίδης, Marketing Manager της ΙΟΝ, μας βάζει στον κόσμο της σοκολάτας που αγάπησαν όσο λίγα προϊόντα οι Έλληνες καταναλωτές.

Μεταφορικά μιλώντας είναι από τις πιο “γλυκές” ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν «χτίσει» με τα χρόνια έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με τον καταναλωτή. Αλήθεια ποιος δεν έχει γευτεί μια ΙΟΝ αμυγδάλου, μια σοκοφρέτα ή μια Break έστω για μια στιγμή της ζωής του, απολαμβάνοντας τη σοκολάτα στην ολότητά της; Κοινώς, ποιος δεν είναι λάτρης της σοκολάτας;

Η ΙΟΝ, ένα brand το οποίο από το 1930 προσφέρει μια ευρεία γκάμα προϊόντων που σήμερα ξεπερνά τους 200 κωδικούς, είναι leader στα προϊόντα σοκολάτας χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το τονάζ των επαγγελματικών προϊόντων και είναι μάλιστα η μόνη επιχείρηση του κλάδου που εισάγει τους σπόρους του κακάο, αποφεύγοντας τις έτοιμες ρευστές σοκολάτες ή τον πολτό σοκολάτας όπως κάνει, στην πλειονότητά του, ο ανταγωνισμός. «Θέλουμε να ελέγχουμε το 100% της παραγωγής μας. Επιλέγουμε ιδιαίτερα χαρμάνια από Δυτική Αφρική, Βραζιλία και Μαδαγασκάρη, αλέθουμε και καβουρδίζουμε τους κόκκους και βγάζουμε ένα μοναδικό αποτέλεσμα», λέει στο fortunegreece.com, ο Μιχάλης Φιλιππίδης, Marketing Manager της ΙΟΝ, ο οποίος μιλά για πρώτη φορά δημόσια σε μέσο.

Άλλωστε η ΙΟΝ, μολονότι διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην κατηγορία της γκοφρέτας με μερίδιο αγοράς άνω του 30%, είναι πρώτη στα σοκολατάκια, δεύτερη στα πλακίδια σοκολάτας και τα candy bars, ενώ πλέον ρίχνει ειδικό βάρος στις κουβερτούρες και τα πρωτεϊνούχα candy bars, έχει επιλέξει να διατηρεί χαμηλό προφίλ και να μιλά μόνο μέσα από τα προϊόντα της.

Επενδύσεις 50 εκατομμύρια ευρώ στην 8ετία

Η συνεισφορά της ΙΟΝ στην ελληνική οικονομία είναι μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς ότι απασχολεί 900 άτομα προσωπικό σε τρία εργοστάσια. Από το κεντρικό επί της οδού Πειραιώς καλύπτονται τα 3/4 της παραγωγής, σε εκείνο της Άρτας παράγονται οι γκοφρέτες και τα candy bars, ενώ διατηρεί και ένα στην περιοχή του Μαρκοπούλου, το οποίο ανήκε στην εταιρεία Mabel και εξαγοράστηκε προ εικοσαετίας από την ΙΟΝ, όπου παράγονται οι εποχιακές σειρές, όπως είναι για παράδειγμα, τα πασχαλινά αυγά και οι χριστουγεννιάτικες σοκολάτες.

Συνολικά το παραγόμενο προϊόν και από τις τρεις εργοστασιακές μονάδες ανέρχεται σε 18.500 τόνους. Πιο εμπορικός κωδικός σε επίπεδο τεμαχίων είναι οι σοκοφρέτες ενώ σε επίπεδο τζίρου η ΙΟΝ Αμυγδάλου παραμένει η πιο αγαπημένη καταναλωτική συνήθεια των Ελλήνων. Να σημειωθεί ότι, εκτός από τα ευρείας κατανάλωσης προϊόντα, ένα 10% του τζίρου προέρχεται από τα επαγγελματικής χρήσης προϊόντα (b2b) που απευθύνονται σε ζαχαροπλαστεία, catering και ξενοδοχεία.

Αν και έχει γίνει κρούση αρκετές φορές στο παρελθόν, η διοίκηση της ΙΟΝ είναι κάθετη στην παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας καθώς θεωρεί ότι η υποβάθμιση της γεύσης και της ποιότητας οδηγούν αργά ή γρήγορα σε ευτελισμό και αλλοίωση του brand.

«Η ελληνικότητα, η σταθερότητα και η συνέπεια στις αξίες μας και οι συνεχείς επενδύσεις στα προϊόντα, είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν την ΙΟΝ από τον ανταγωνισμό. Την τελευταία 8ετία επενδύσαμε πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις επενδύσεις με αμείωτο ρυθμό και τα επόμενα χρόνια» αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης.

Στο +3% η αγορά σοκολάτας στο 8μηνο

Σημαντική εξέλιξη στην πορεία της αγοράς σοκολάτας έχει παίξει το γεγονός ότι έχει σπάσει η εποχικότητα, η οποία περιόριζε σημαντικά τις πωλήσεις σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και ο καταναλωτής την απολαμβάνει πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο κ. Φιλιππίδης υπενθυμίζει πως μέχρι και πριν από 15 χρόνια οι σοκολάτες έφευγαν, λόγω ζέστης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και αντικαθίσταντο από άλλα είδη που θεωρούνταν πιο ανθεκτικά.

Επιπρόσθετα, μια ακόμη αλλαγή που έχει συντελεστεί έχει να κάνει με το ότι σταδιακά οι πωλήσεις από τα περίπτερα μεταφέρθηκαν στα μίνι μάρκετ και τα σούπερ μάρκετ, που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 65% του τζίρου. Ωστόσο, αυτή η υπερσυγκέντρωση στα σούπερ μάρκετ είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του βαθμού εξάρτησης και τον περιορισμό της διαπραγματευτικής ισχύς των βιομηχανιών.

Θετικό στοιχείο είναι ότι η αγορά σοκολάτας στο 8μηνο του 2019 “τρέχει” με ρυθμό ανάπτυξης 2% – 3%, γεγονός που υπογραμμίζει ότι έχει επέλθει κανονικότητα στην ελληνική οικονομία.

Όσο για το αν οι Έλληνες είναι δεινοί σοκολατοφάγοι, η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που θα περιμέναμε. Η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση σοκολάτας στην Ευρώπη παρατηρείται στην Ελβετία, όπου αγγίζει τα 24 κιλά, ακολουθούν το Βέλγιο, η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, βρίσκεται σχετικά χαμηλά στην κατάταξη με το μέγεθος να διαμορφώνεται κοντά στα 3 κιλά.

«Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη. Η ΙΟΝ έχει πάρε μερίδιο +3% – 4% στα πλακίδια με στέβια, καθώς έχει αποδειχθεί ότι στα 100 γραμμάρια οι θερμίδες είναι λιγότερες κατά 15% με 20%», επισημαίνει ο κ. Φιλιππίδης.

Δίνοντας έμφαση στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ΙΟΝ έχει επενδύσει στον παράγοντα τεχνολογία, υιοθετώντας πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και ρομπότ στην παραγωγική διαδικασία, χάρη στα οποία παράγονται πιο πολύπλοκα προϊόντα. «Με τη χρήση των ρομπότ μπορούμε να έχουμε 3 ή 4 κεφαλές, να γίνονται ταυτόχρονα διαφορετικές γεμίσεις με ξηρούς καρπούς, κρέμες ή βάφλες και να βγαίνουν πρωτότυποι γευστικοί συνδυασμού» προσθέτει ο κ. Φιλιππίδης.

“Η ΕΚΕ είναι στο DNΑ μας”

«Η ΕΚΕ ήταν εγγεγραμμένη στη φιλοσοφία μας χωρίς να γνωρίζουμε ότι οι δράσεις που κάνουμε ονομάζονται έτσι. Πάντα η ΙΟΝ πρόσεχε τους υπαλλήλους της, όπως πρόσεχε τα προϊόντα της και παρείχε βοήθεια σε τοπικές κοινωνίες μέσω των κοινωνικών παντοπωλείων. Το 2017 έγινε η πρώτη αποτύπωση της κατάστασης και πλέον με την έκθεση θέτουμε τις βάσεις για να δουλέψουμε συγκεκριμένους στόχους» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης.

Εδώ και δύο χρόνια έχει δημιουργηθεί μια δυνατή ομάδα, η οποία έχει στελεχωθεί με εργαζόμενους από διάφορα τμήματα της εταιρείας και ασχολείται εντατικά με το κομμάτι της Εταιρικής Κοινωνικής  Ευθύνης. Ο κ. Φιλιππίδης δηλώνει αισιόδοξος καθώς, όπως λέει, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν  στο ότι ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών αντιλαμβάνεται ότι η ΕΚΕ δεν αποτελεί ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ούτε μια υποχρέωση που επιβάλλεται από το Κράτος, αλλά κάτι ουσιώδες.

«Οι καταναλωτές θέλουν να βλέπουν ότι οι εταιρείες που βάζουν στο σπίτι τους σέβονται το περιβάλλον και την κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται. Η ΕΚΕ δεν είναι σε καμία περίπτωση  φιλανθρωπία» διευκρινίζει.

Από το 2009 μέχρι το 2018 η ΙΟΝ έχει καταφέρει να μειώσει κατά 30% την ηλεκτρική ενέργεια, κατά 46% τη χρήση φυσικού αερίου και κατά 53% την κατανάλωση νερού βελτιώνοντας κατά πολύ το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. «Τα υπερσύχρονα μηχανήματα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, παράλληλα περάσαμε από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο, φροντίζουμε να ανακυκλώνουμε το μεγαλύτερο μέρος των υλικών και αναζητούμε τρόπους μείωσης του πλαστικού στις συσκευασίες» καταλήγει ο κ. Φιλιππίδης επισημαίνοντας πως μια κίνηση που εξετάζεται σοβαρά είναι να τοποθετηθούν ηλιακά πάνελ στις οροφές των εργοστασίων.