Η νέα πρόταση της Ελλάδας στους δανειστές για ΦΠΑ και συντάξεις

Η νέα πρόταση της Ελλάδας στους δανειστές για ΦΠΑ και συντάξεις

Τι προβλέπουν οι νέοι υπολογισμοί της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα, ΦΠΑ, ασφαλιστικό και χρηματοδότηση. Τι απαντούν οι δανειστές.

«Άδειο χαρτί» χαρακτηρίζουν τη νέα ελληνική πρόταση 3+3 σελίδων πηγές των δανειστών.

Όπως υποστηρίζουν, δεν περιλαμβάνει καμία λεπτομέρεια ή εξειδίκευση για τα μέτρα που είχαν προταθεί με το κείμενο των 47 σελίδων, απλώς αλλάζουν κάποιους αριθμητικούς στόχους. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει κάποια αντιπρόταση από την πλευρά των θεσμών, τουλάχιστον μέχρι τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, στο νέο κείμενο αλλάζουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα από 0,6% του ΑΕΠ φέτος στο 0,75% και από 1,5% του ΑΕΠ το 2016 στο 1,75%, ενώ παραμένουν αμετάβλητοι στο 2,5% για το 2017 και στο 3,5% για το 2018.

Σε ό,τι αφορά στο «καυτό» θέμα του ΦΠΑ, η ελληνική αντιπρόταση αλλάζει τον ετήσιο στόχο στα 1,3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 1 δισ. ευρώ, που περιλαμβανόταν στην αρχική πρόταση των 47 σελίδων. Οι νέοι συντελεστές που προτείνει είναι 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου, 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια, και 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά, ενώ στο τραπέζι παραμένει η κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής, θέση της κυβέρνησης ήταν να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι τα έσοδα από τις αλλαγές στο ΦΠΑ για φέτος θα είναι μόλις 360 εκατ. ευρώ, εκτίμηση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι όποιες αλλαγές να μην ισχύσουν από την 1η Ιουλίου, αλλά από την 1η Οκτωβρίου. Για το 2016 η Αθήνα αναμένει επιπλέον έσοδα 1,3 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των συντάξεων, η Αθήνα προτείνει «σταδιακή εξάλειψη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος για φέτος και μόλις 71 εκατ. Ευρώ για το 2016.

Καμία αναφορά δεν υπάρχει στα διαρθρωτικά μέτρα, σύμφωνα με πηγές των δανειστών, οι οποίες συμπληρώνουν πως «ουσιαστικά δεν πρόκειται για απάντηση στην πρόταση των θεσμών, αλλά για μικρές αλλαγές στην ελληνική πρόταση».

Όσο για το δεύτερο τρισέλιδο κείμενο, δεν αναφέρεται στη διευθέτηση του χρέους, αλλά στο θέμα της χρηματοδότησης, αφού ζητεί να καλυφθεί η πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ με τα χρήματα από τον EFSF, που προορίζονται για το ΤΧΣ, ενώ ζητεί και αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Με βάση το συγκεκριμένο κείμενο, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν πως μια συμφωνία είναι αδύνατη και παρέπεμπαν μόνο σε αποφάσεις σε ανώτατο πολιτικά επίπεδο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από τις 14:15 ώρα Βρυξελλών ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Frankfurt Group, με τη συμμετοχή του Νίκου Παππά, από ελληνικής πλευράς, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Η ομάδα του Brussels Group, που είχε κληθεί στις Βρυξέλλες, δεν έχει ακόμη συνεδριάσει, ενώ οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών δεν έγιναν δεκτοί χθες στη συνάντηση Παππά -Τσακαλώτου με τον Πιερ Μοσκοβισί με απαίτηση της ελληνικής πλευράς.