Απώλειες στην παγκόσμια αγορά PC – Σχεδόν στο 25% το μερίδιο της Lenovo, «βουτιά» -23% για την Apple

Απώλειες στην παγκόσμια αγορά PC – Σχεδόν στο 25% το μερίδιο της Lenovo, «βουτιά» -23% για την Apple
Photo: pixabay.com
Η λίστα των 5 μεγαλύτερων εταιρειών προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο.

Πτώση κατέγραψαν οι αποστολές προσωπικών υπολογιστών (PC) για το τρίτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από έρευνα της International Data Corporation (IDC).

Με βάση τα ευρήματα, ο παγκόσμιος όγκος μειώθηκε PC κατά 7,6% σε ετήσια βάση με 68,2 εκατομμύρια συσκευές.

Παρόλο που η ζήτηση και η παγκόσμια οικονομία παραμένουν υποτονικές, οι αποστολές PC αυξήθηκαν σε καθένα από τα δύο τελευταία τρίμηνα, επιβραδύνοντας τον ρυθμό της ετήσιας πτώσης και υποδεικνύοντας ότι η αγορά έχει ξεπεράσει τον «πάτο του βαρελιού».

Τα αποθέματα PC έχουν επίσης λιγοστέψει τους τελευταίους μήνες και βρίσκονται κοντά σε υγιή επίπεδα. Ωστόσο, οι καθοδικές πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να υφίστανται και πιθανότατα θα παραμείνουν ένα ζήτημα για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, σημειώνει η έκθεση.

Στην πρώτη θέση με τις περισσότερες αποστολές PC βρέθηκε η Lenovo, με 16,9 εκατ. συσκευές και με το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά να φτάνει στο 23,5%.

Ενώ οι περισσότεροι από τους 5 κορυφαίους προμηθευτές παρουσίασαν διψήφιες μειώσεις κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η μεγάλη πτώση της Apple ήταν αποτέλεσμα δυσμενών συγκρίσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς η εταιρεία ανέκαμψε από τη -συνδεόμενη με τον κορονοϊό- διακοπή της παραγωγής στο γ’ τρίμηνο του 2022.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση της HP αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην ομαλοποίηση των αποθεμάτων PC της εταιρείας.

Ακολουθεί πίνακας με τις 5 μεγαλύτερες εταιρείες, για τις παγκόσμιες αποστολές παραδοσιακών υπολογιστών, το μερίδιο αγοράς και η ετήσια αύξηση για το τρίο τρίμηνο 2023 ( με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Οι αποστολές είναι σε εκατομμύρια μονάδες).

«Περισσότερος πόνος» μέχρι το 2024

«Η βιομηχανία των PC βρίσκεται σε μια αργή πορεία ανάκαμψης, καθώς ο κύκλος ανανέωσης των συσκευών και το τέλος της υποστήριξης των Windows 10 θα βοηθήσουν στην αύξηση των πωλήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και μετά. Μέχρι τότε, η βιομηχανία PC θα βιώσει δυστυχώς περισσότερο πόνο», δήλωσε ο Τζιτές Ουμπράνι, διευθυντής ερευνών για το Mobility and Consumer Device Trackers της IDC.

«Η βραδύτητα του κλάδου δίνει την ευκαιρία στην αλυσίδα εφοδιασμού να διερευνήσει επιλογές προμηθειών και παραγωγής εκτός Κίνας και αυτό πιθανότατα θα παραμείνει ένα βασικό ζήτημα στο μέλλον, δεύτερο μετά την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης στους υπολογιστές» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η τεχνητή νοημοσύνη

Από την πλευρά του, ο Λιν Χουάνγκ, αντιπρόεδρος έρευνας, Devices & Displays στην IDC δήλωσε ότι «η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι μια στιγμή καμπής για τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

«Αν και οι περιπτώσεις χρήσης δεν έχουν ακόμη διατυπωθεί πλήρως, το ενδιαφέρον για την κατηγορία είναι ήδη έντονο. Οι υπολογιστές AI υπόσχονται στους οργανισμούς τη δυνατότητα να εξατομικεύουν την εμπειρία του χρήστη σε βαθύτερο επίπεδο, ενώ παράλληλα είναι σε θέση να διατηρούν την ιδιωτικότητα και την κυριαρχία των δεδομένων. Καθώς περισσότερες από αυτές τις συσκευές θα κυκλοφορήσουν το επόμενο έτος, αναμένουμε σημαντική ώθηση στις συνολικές τιμές πώλησης» πρόσθεσε ο Λιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: