Απώλειες – ρεκόρ για τα μεγαλύτερα ορυχεία του κόσμου

Απώλειες – ρεκόρ για τα μεγαλύτερα ορυχεία του κόσμου

Ζημιές 6,4 δισ. ευρώ για τη BHP Billiton.

Η αγγλο-αυστραλιανή πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης με έδρα τη Μελβούρνη, BHP Biliton, ανακοίνωσε πρωτοφανείς απώλειες ύψους 6,4 δισ. δολαρίων, τις μεγαλύτερες που έχει σημειώσει στην ιστορία της.

Τα κέρδη τον Ιούνιο έφτασαν στα 1,2 δισ. δολάρια σε σχέση με τα 6,4 δισ. (81% πτώση) του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν ακόμη μικρότερα τα υποκείμενα κέρδη, στο 1,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές βασικός λόγος είναι ότι οι τιμές των πρώτων υλών όπως το πετρέλαιο, το αλουμίνιο και ο σίδηρος έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαετίας.

Επίσης η επένδυση στη σχιστολιθική εξόρυξη στις ΗΠΑ κρίθηκε αποτυχημένη ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και ένα τραγικό γεγονός στα τέλη του 2015. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της 5ης Νοεμβρίου σημειώθηκε διαρροή που κατόπιν οδήγησε στην κατάρρευση του φράγματος εξόρυξης στην περιοχή της βραζιλιάνικης πολιτείας, Minas Gerais. To φράγμα ήταν ιδιοκτησία της Saramco, κοινοπραξία της BHP Billiton με τη βραζιλιάνικη Vale. Αρχικά, ως αιτίες της κατάρρευσης θεωρήθηκαν από της αρχές της Βραζιλίας οι πιθανές αδυναμίες στην δομή του φράγματος, εκδοχή που αρνείται η εταιρεία. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ζημιά ήταν τέτοιου ύψους που στις 22 Νοεμβρίου, τα απόβλητα έφθασαν στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι δύο εταιρείες έφτασαν σε συμβιβασμό με τη κυβέρνηση της Βραζιλίας που τους κόστισε αρχικά 7,5 δις. δολάρια, ενώ η δικαιοσύνη της Βραζιλίας επέβαλε ποινή επιπλέον 44 δις. δολαρίων για καταστροφές.